Na území přibližně pět set metrů dlouhém a dvě stě širokém měl v minulosti vyrůst sportovní stadion a v plánech se objevily také lázně. Nic z toho ale na místě ve středu Líšně nikdy nevzniklo. „Začali jsme upravovat porost ve svazích, který byl příliš hustý. Našli tam místo bezdomovci a místo zaneřádily odpadky," popsal architekt a autor návrhu úprav Michal Kovář.

V umělém potoku s kaskádou má cirkulovat voda a na noc ho chtějí vypouštět. Podle plánu počítá líšeňská radnice s kaskádou dlouhou patnáct až dvacet metrů. „Voda by se mi tady líbila. Děti by se mohly trochu namočit a je to hezké na pohled," zhodnotila tamní obyvatelka Milena Besedová. Okolí vedení Líšně upraví do dvou teras nabízejících posezení u vody a ve spodní části vyroste jemný trávník k bosé chůzi.

Novinky v líšeňské rokli- vodní kaskáda dlouhá patnáct až dvacet metrů a čtyři metry vysoká. Spodní část mohou děti využít k brouzdání se vodou.
- vyhlídka z pergoly v horní části rokle nabídne posezení a vyvýšený pohled na území.
- lidem přístupný prostor ke grilování s grilem, lavičkami a zázemím.
- pěšiny a cesty v délce jeden a půl kilometru.

Střed rokle zůstane bez velkých změn, vzniknout tam mají pouze cesty a pěšiny s osvětlením. „Pro Líšeň je přínos, že jedinečná lokalita zůstane nezastavěna. Chceme zjistit, co lidem opravdu chybí a nezaplnit prostor hřišti a ploty," zmínil starosta městské části Břetislav Štefan.

Dětské hřiště již v rokli vzniklo a Líšeň za něj zaplatila deset milionů korun. Připravované úpravy rokle vyjdou na čtrnáct milionů korun. „Chceme začít příští rok, ale záleží na dotacích, o něž požádáme na podzim," dodal Štefan. Pokud se vše podaří, úpravy dokončí po půlroce, jinak počítají se změnami v několika etapách v delším období.

Se sázením velkého počtu stromů plány nepočítají. „Líšeň navazuje na kvalitní lesy krasu, proto jsme se při soustředili spíše na zachování volného otevřeného prostoru," řekl architekt.

V bytových domech v okolí žije osm až deset tisíc lidí. V rokli si užijí také grilování na veřejném grilpointu obklopeném dřevěným fórem. „Gril si lidé obslouží sami," poznamenal Štefan.

Připomenout zajímavost okolí městské části chtějí na svazích rokle, kde vysadí suchomilné rostliny. „K Líšni zasahují tři území. Chceme, aby se charakter těchto míst odrazil na rostlinném složení části parku," dodal Kovář.

První plány na úpravu jedenáctihekta¬rového území vznikly již v roce 2004. Později si v oblasti postavili lidé skokanské můstky pro kola, které městská část přesunula na sever rokle.