Na špatný stav náměstí a parku si místní stěžují už delší dobu. Proto se radnice rozhodla pro přeměnu, která by podle prvních odhadů měla vyjít na částku mezi pěti až osmi miliony korun. „Na veřejné debatě se místní shodli, že chtějí místo reprezentativní, ale i odpočinkové. Na náměstí se totiž konají hody a jiné slavnosti," uvedl Viskot.

Park v Řečkovicích∙ přestavba vyjde na pět až osm milionů korun
∙ lidé se mohou těšit na nové lavičky, odpadkové koše a upravenou zeleň
∙ dělníci postaví parkoviště
∙ dětem udělá radost nové hřiště

Dělníci se příští rok v řečkovickém parku zaměří na opravu chodníků. „Jsou velmi nesouměrné a zmatené. Spleť asfaltových cest je mnohdy nefunkční. Vše chceme sjednotit a udělat z místa venkovskou, příjemnou náves," popsal jednu z plánovaných změn zahradní architekt Zdeněk Sendler. Ten navrhoval například přeměnu parku na Slovanském náměstí, za kterou získal v roce 2007 cenu Park roku. Stojí také za přestavbou parku v Králově Poli u restaurace Šelepka, Schreberových zahrádek nebo oceňované Klášterní zahrady v Litomyšli.

Kromě cest v parku se lidé mohou těšit na nové lavičky nebo koše. „Zrušíme naprosto nevyhovující pískoviště. Děti tam po přestavbě objeví nové dětské hřiště," doplnil starosta Viskot. Vedle parku postaví dělníci parkoviště. To využijí například návštěvníci blízké radnice nebo kostela svatého Vavřince. „Vyroste v místě staré hasičky. Na parkovišti nechá své auto dvacet až pětadvacet řidičů," doplnil starosta Viskot.

Na radnici ještě přemýšlí, zda asfaltovou cestu před kostelem nahradit dlažebními kostkami. „Řidiči by při projíždění museli zpomalit. Nová cesta by hezky navazovala na park, kam chodí především starší lidé odpočívat," poukázala na plány radnice místní Zuzana Mrkvičková.

Jak finančně náročnou přeměnu městská část zaplatí, zatím není jasné. „Sami to asi neutáhneme. Oslovíme magistrát. Při neúspěchu si vypomůžeme penězi vybranými z nájemného bytů. Kolik bude proměna stát, zjistíme až po vypracování projektové dokumentace," dodal starosta.