Sedmnáctičlenná porota po mnohahodinovém hodnocení vybrala za vítěze Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť. Kromě vynikající rajčatové polévky a vepřové panenky s bramborovým pyré měl u poroty úspěch čokoládový desert servírovaný v křehkých košíčcích podobných kornoutům od zmrzliny. „Děti i dospělí ji milují a ty košíčky ji připomínají, což je skvělé," ocenila porotkyně, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Celorepublikové klání školních jídelen se konalo popáté. „Přihlásilo se devětasedmdesát škol z celé republiky. Finalisty vybírala komise. Součástí přihlášek byla receptura, barevná fotografie menu a oskenovaný jídelníček školy, aby bylo zřejmé, že se tam jídlo opravdu vaří a nevymysleli ho jen kvůli soutěži. Do finále se dostalo deset jídelen," vysvětlila ředitelka soutěže Anna Packová.

Soutěž vznikla v Brně, které se v jejím pořádání střídá s Prahou. „Jídelna Novolíšeňská je neflexibilnější školní jídelna s velmi ochotným personálem, který se vždy soutěže i účastní. Že jsou mezi finalisty je náhoda, protože porotci pochází z celé republiky a jejich hlasování se nedá ovlivnit," podotkla Packová.

REPORTÁŽ ZE SOUTĚŽNÍHO DNE A ROZHOVOR S VÝŽIVOVÝM ODBORNÍKEM A KUCHAŘEM ZDEŇKEM HLADÍKEM NAJDETE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.