Podle telnického starosty Františka Kroutila nádrž především nefungovala tak, jak měla. „Stavidlo bylo ve špatném stavu. Nefungoval tak odtok a voda se jen odpařovala. A přitékala jen část roku. Z potoka totiž odebírají hodně vody už lidé z Kobylnic, v určité době tak vody moc nepřiteče. Navíc je rybník nad jeho hladinou," popsal problémy Kroutil.

Rybník v Telnici neleží přímo na potoce. Voda do něj proudí náhonem. „Máme tam napouštěcí kolo, které samospádem nabírá vodu a posílá ji do rybníka. Ale v létě se ani netočí. Problém je také v tom, že voda přitéká na stejné straně, jako odtéká. Teče pak jen podél břehu. Stojatá voda potom hnije a různě se barví," upřesnil starosta.

Místní rybáři upozornili, že rybník nevyhovoval ani jim. „Stojatá voda je špatná. Není dost okysličená. Navíc se v ní drží nečistoty, které lidé za dlouhé roky do vod vypouštějí, i splašky hnojiv z polí," upozornil Jan Doležal z Rybářského sportovního klubu Telnice.

Neodtékající voda zkomplikovala život i lidem z okolí rybníka. Začal totiž navlhat například nedaleký dům Evy Praxové. „Za poslední roky se hladina rybníka výrazně zvýšila. Nejdřív byly vlhké stěny nejblíž vodě, nakonec zvlhl celý dům," popsala už loni žena. Obec loni na problém reagovala snížením hladiny nádrže o třicet centimetrů.

Letos se pak kvůli špatnému stavu rybníka radnice pustila do jeho důkladné opravy. „Je vypuštěný a už se s úpravami i začalo. Vypadá to, že vyjde počasí, takže hotovo může být už v březnu," konstatoval starosta Kroutil.

Obec se podle něj zaměří především na opravy stavidla, ale i přítoku. „Chceme, aby voda přitékala v protilehlém rohu od toho, kde odtéká. Kromě toho samozřejmě vybagrujeme bahno nebo vytvoříme kaverny pro ryby," nastínil starosta. Telnice podle něj v této fázi úprav zaplatí sedm set tisíc korun.

Zároveň připravuje i druhou etapu. „Chceme čerpadlo, které požene vodu do rybníka. I kdyby částečně mělo jít o vodu podzemní," nastínil starosta. Tato část projektu podle něj vyjde asi na sto tisíc.

Rybník vznikl na místě jámy, kde se těžila hlína pro stavbu domů v sedmnáctém století. Nyní slouží především jako zásobárna vody pro hasiče a také pro rybáře, kteří si jej pronajali. „Vypsali jsme anketu mezi lidmi o tom, kdo má rybník dál provozovat. V úvahu připadá, že jej převezme obec," shrnul Kroutil. Zájem o nádrž mají i rybáři.