V březnu začnou dělníci s pracemi na kopci pod hradem. „Postavíme přístupovou cestu z Obilního trhu," řekla Marie Slavíková z Veřejné zeleně města Brna, která má park pod Špilberkem na starosti.

Projekt zpracovala architektka Eva Damcová. „Propojí se park na Obilním trhu s další zelenou plochou v centru. Dosud bylo nutné blok domů obcházet kolem rušné silnice," upozornila Damcová.

Přístupová cesta povede z místa u parkoviště v Údolní ulici přes zahrady do Gorazdovy ulice. „Lokalita je zarostlá, zahrady jsou neudržované, scházejí se tam bezdomovci," popsala současnou situaci Slavíková. Cestu doplní lavičky, osvětlení, odpadkové koše a informační tabule. Stezku využijí pouze pěší. „Auta tamtudy jezdit nebudou, nebude to cyklostezka," ujistila Slavíková.

Brňanům se nápad líbí. „Jsem rád, že město zvelebuje parky. Jen doufám, že kvůli stezce nezmizí moc stromů," nechal se slyšel třeba student Vojtěch Suchý.

Kočárková cesta

Na novinky se mohou Brňané těšit i na kočárkové cestě pod Špilberkem. Asfaltový povrch vystřídá sypaná stezka. „Ocení ji sportovci, kteří tam chodí běhat. Díky měkčímu povrchu si nebudou ničit kolena," vyzdvihla Damcová.

Kolem kočárkové cesty budou nové lavičky, obnovy se dočká také alej. „Tato etapa rekonstrukce parku pod Špilberkem vyjde na necelých čtyřicet milionů korun," vyčíslil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Dotacemi přispěje městu Evropská unie.

Úředníci nyní schvalují také obnovu bývalých klášterních zahrad na Kapucínských terasách pod Petrovem. Opravy čekají druhou a třetí terasu, které mají připomínat svou původní funkci. „V zahradě vysázíme bylinky, staré odrůdy ovocných stromů, zeleninu," vyjmenovala architektka Eva Wagnerová.

Návštěvníci v zahradě najdou i dvě velké žulové nádoby s vodou, kterou budou rostliny zalévat. Renovaci zahrad zřejmě zaplatí město. „Pokud práce stihneme vyúčtovat do září, zahrneme je do dotovaných úprav," ujistil náměstek primátora Martin Ander. Část Kapucínských teras se dočkala oprav už před šesti lety.

Parky jsou podle odborníků pro město důležité. „Zelené plochy slouží pro oddych a rekreaci," vysvětlil urbanista Aleš Stuchlík. Dodal, že zeleň zlepšuje také ovzduší.

Koliště a sad

Menší úpravy čekají také park na Kolišti, kde vyroste záhon letniček, a okolí objektu Hlídka 4 v parku pod Špilberkem. „Zoo tam má výukové centrum pro děti. Musí se rozšířit a zpevnit cesta pro hasiče a záchranku," odůvodnila Slavíková.

Dělníci opraví také některá dětská hřiště. Prolézačky v Tyršově sadu svým vzhledem odkáží k zookoutku z třicátých let minulého století. Nové bude i hřiště v Lužánkách.

MARTINA PAVELKOVÁ