Podle starosty Jana Vituly je poptávka po novém supermarketu ve městě vysoká. „Zatím jsem k plánu neměl ani jednu negativní reakci. I lidé z oblasti ekologie na záměr kývli," řekl.

V Židlochovicích je zatím pouze jeden supermarket Penny, který je umístěný v centru blízko vlakového nádraží. Obyvatelé Židlochovic proto musí mnohdy jezdit nakupovat do okolních měst, často do blízkého Rajhradu. „Nového Lidlu se už nemůžeme dočkat. Obchody teď budu moct střídat podle toho, kde nakoupím výhodněji," svěřil se na místě redaktorce Deníku Jiří Zapletal.

Jak dopadnou staré likusové domky, které lidé najdou na brněnské Kraví hoře, je nejisté. Ve hře je i jejich zbourání.
Spor o likusáky na Kraví hoře v Brně: demolice, drahé opravy? Víme, co rozhodne

Vznik nových obchodních prostorů provází od počátku komplikace. Zatím největší prodloužení způsobila diskuze s Povodím Moravy o vynětí pozemků pro stavbu supermarketu z aktivní záplavové zóny. „Doufáme, že jsme konečně našli řešení. Předpokládáme, že proces vynětí skončí v září nebo v říjnu," uvedl Vitula.

Radnice také uzavřela dohodu o doprovodných stavbách, které nejenže zkrášlí okolí, ale také zjednoduší pohyb ve městě. „Mezi naše podmínky patří zejména vybudování nákladné lávky přes Svratku. Společnost Lidl postaví i volnočasový park s jezírkem a pak také různé stezky," vyjmenoval Vitula. Součástí záměru je také podchod pod hlavní silnicí a lávka pro vedení technických sítí přes řeku Litavu.

Nový supermarket Lidl v Židlochovicích
Plánované otevření obchodu je v roce 2023.
Rozloha prodejní plochy je 1400 metrů čtverečních.
Vznikne podél hlavní silnice u výjezdu na Brno, poblíž Masarykovy ulice.
Společnost nabídne pětatřicet pracovních míst.
Součástí prodejny bude parkoviště s kapacitou 120 parkovacích míst.
V rámci záměru vznikne také lávka přes Svratku, mola, jezírka, park a podchod pod hlavní silnicí.

Nový Lidl vznikne na okraji města blízko Masarykovy ulice. Kromě prodejny v místě vznikne také parkoviště a napojení na stávající technickou infrastrukturu. „Díky výstavbě nové prodejny vznikne až pětatřicet pracovních míst. Projekt také počítá s parkovištěm o kapacitě 120 parkovacích míst," upřesnil mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Se stavbou souvisí také zcela samostatný projekt povodňového parku, za kterým stojí město. Výstavba je plánovaná na rozlehlém pozemku mezi hlavní silnicí a řekou. V místech tak dojde k řadě změn, mezi které patří například úprava břehů Svratky nebo zdemolování nevyužívané čerpací stanice. Podél hlavní silnice představitelé města nechají vysázet zeleň, která lépe odhluční automobilovou dopravu přilehlé silnice. Pro obyvatele Židlochovic tak vznikne nové prostředí k rekreaci s cyklostezkami.

BARBORA VOZKOVÁ