Podle advokáta Zdeňka Joukla, který sdružení zastupuje, se jedná o více než tři sta padesát rodin. „Řada z nich přitom platí nejenom nájem, ale také hypotéku," řekl Joukl. Chce tlačit na město, aby privatizaci znovu uvolnilo. „Jsem ochotný jít kvůli tomu i před soud, kde se nájemníci mohou opřít minimálně o předsmluvní odpovědnost, která vyplývá z nového občanského zákoníku, " doplnil.

Advokát tvrdí, že městu hrozí velký problém. „Nikdo si patrně neuvědomuje, co se bude dít, když se řekne, že pravidla, podle nichž se dosud privatizovalo, jsou špatně. V takovém případě by šlo hovořit o škodě za mnoho milionů, možná i miliard," sdělil Joukl.

Náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková, která má správu městského majetku na starost, už minulý týden na jednání zastupitelstva řekla, že město si nechalo vypracovat ekonomické i právní posudky. „Jejich výsledky představíme na dubnovém jednání zastupitelů," uvedla Liptáková.

Lidé, kteří splnili veškeré podmínky pro privatizaci, nyní platí nájem a často i hypotéky. Městu už přitom poslali sedmatřicet milionů korun. „Nájemcům našeho bytového domu brněnský magistrát poslal závaznou nabídku s konkrétními podmínkami prodeje. Proto založili bytové družstvo a v bance si vyřídili úvěry. Dnes tak splácí hypotéky a zároveň platí nemalý nájem," řekl třeba Jiří Krupica z bytového družstva Merhautova.

Jde například o byty v Merhautově ulici, Nových Sadech či ve čtvrti Veveří. „Dostáváme se tak do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický," dodal Krupica.

O problémech, které kvůli pozastavené privatizaci lidé mají, vedení města ví. „Jsme připravení uhradit lidem škody, které jim kvůli tomu vzniknou," ujistila už dříve náměstkyně primátora.

Lidem ale nevadí jenom finanční ztráty, které kvůli zastavené privatizaci mají. „Vůbec nevíme, na čem jsme, ani co bude dál. Několik let šetříme, nejezdíme na dovolenou, abychom si mohli byt koupit, a teď to vypadá, že máme smůlu," upozornila například Ladislava Kováčová z brněnské městské části Bystrc.

Problém je však podle Joukla mnohem hlubší. „Pokud město cenu bytů zvýší, mnoho lidí na koupi nebude mít. Potom se může stát, že všechny domy koupí nějaký bohatý podnikatel," postěžoval si třeba Jiří Malata, který bydlí v Zemědělské ulici.

Podle opozičního zastupitele Olivera Pospíšla z ČSSD vede z problémů jen jediné řešení. „Je potřeba odvolat prohlášení o pozastavení privatizace a dokončit prodej domů, které byly k prodeji určené. Potom je možné vytvářet nová pravidla," myslí si Pospíšil.