V centru města se letos lidem otevřou troje trhy. A jedny v podzemí. Od loňských se příliš neliší, přibylo jen pár novinek. Město i radnice Brno-střed se drží osvědčené strategie. Kvůli ní před několika lety nahradili prodejce ponožek a ručníků řemeslníci s vánočními výrobky.

Pro ty, kteří ale chtějí vánoční čas využít aktivněji než popíjením na náměstí, připravilo Turistické informační centrum jako novinku adventní procházky městem. „Nabízíme několik variant včetně procházky propojené s divadelním představením. Kromě toho po rekonstrukci znovu otevřeme věž Staré radnice a část jejích prostor," uvedla mluvčí centra Helena Huláková.

Rozdílné hodinky

Brněnské Vánoce začínají 30. listopadu. Přesně v pět hodin odpoledne se na náměstí Svobody rozsvítí vánoční strom. Dočasně kvůli tomu ztichnou zvony kostela svatého Jakuba. „Každý má jinak seřízené hodinky, proto nechceme, aby zvony bily před nebo krátce po rozsvícení," vysvětlila ředitelka informačního centra Petra Kačírková.

Ve stejný moment začne sbírka Českého červeného kříže. „Loni jsme do kasičky pod stromem vybrali přes 760 tisíc korun. Peníze zaplatí ozdravné pobyty pro důchodce a postižené," informovala ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže Ivana Holásková.

Náměstí Svobody rozdělí ulička na dvě zóny. „Horní, u morového sloupu, se zaměří na dospělé nabídkou jídla a alkoholu. Spodní, u stromu, má lákat spíše rodiny s dětmi. Vznikne tam koutek se zvířaty, Ježíškova dílna a plátno, na kterém večer promítneme krátké pohádky," popsala Kačírková.

Trhy infografika.

Klikněte pro zvětšení

Osvědčený koncept se Brňanům zamlouvá. „Děti se na pohádky těší. Odpoutá je to od krutých akčních filmů," řekla například Brňanka Kateřina Černoušková.

Dodala, že lákadlem na cestu do centra je pro ni také betlém řezbáře Jiřího Halouzky u kašny na náměstí. I letos se rozroste o další figurky. „Dohromady jich tak bude třiasedmdesát, a navíc překvapení, které autor tají. Na rozdíl od loňska Halouzka Ježíška do jeslí uloží už od začátku. Loni jsme ho tam pokládali na Štědrý den, ale děti se po něm ptaly," upozornila Kačírková.

Ráno pro děti

Na každý den organizátoři přichystali na pódiu na náměstí program. „Dopoledne se představí děti ze škol, kroužků a pohádková divadla. Odpoledne hudební skupiny od klasické hudby přes jazz až po rock," popsala Kačírková.

Na nákup dárků nebo zabijačkových specialit mohou Brňané vyrazit i jinam. „Na Zelném trhu připravujeme opět Vánoce v ladovském stylu. Asi třicítka stánků vyroste také na Moravském náměstí," řekl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Program čeká i v podzemí. „Trhy znovu otevřeme také v labyrintu pod Zelným trhem, tentokrát ale zadarmo. Návštěvníci uvidí i místa, kam je běžně nepouštíme. Prohlédnou si středověkou lednici nebo nejhlubší studnu Zelného trhu," doplnila Kačírková.

V Mincmistrovském sklepě pod Dominikánským náměstím lidé uvidí dokument brněnského planetária o betlémské hvězdě a na Mikuláše se sklep promění v peklo plné tematických masek.