Bramborák či klobásu s Turbomoštem si nedaleko vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody letos lidé vychutnají ve větším pohodlí. V místě fontány totiž nově vyroste jídelní zóna. Na Zelném trhu a Moravském náměstí zase letos začnou trhy dřív. Pořadatelé slibují, že jejich koncepce bude podobná jako v předchozích letech.

Novinku čekají i gastronomické trhy na Dominikánském náměstí. „Bude tam zimní kino,“ zmínil mluvčí brněnského turistického informačního centra Jan Gerych.

Pohled na bývalou továrnu Ergon pod Hády, kde v budoucnu vyroste nová čtvrť.
Bývalá továrna pod Hády se promění v novou čtvrť. S obchody i mateřskou školou

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, trhy na náměstí Svobody i Dominikánském náměstí letos potrvají až do 5. ledna. Po Štědrém dni už na nich lidé ale najdou jen stánky s jídlem.

Vánoční trhy v Brně
- Rozsvícení vánočního stromu: pátek 29. listopadu (v 17.00 na náměstí Svobody, v 18.00 na Zelném trhu)
- Termín: trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí od 29. listopadu do 5. ledna 2020 (po Štědrém dni už jen gastronomické stánky), trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu od 22. listopadu do 23. prosince
- Atrakce: vyhlídkové kolo, bruslák pod Joštem, zimní kino, nová jídelní zóna na Svoboďáku

Vánoční stromy letos rozzáří náměstí Svobody a Zelný trh devětadvacátého listopadu, Advent na Zelňáku a Moraváku začne už o týden dřív. „Na Zelňáku připomeneme atmosféru staročeských Vánoc. Dominanta Adventu na Moraváku bude opět vyhlídkové kolo a centrální bar. Nebudou chybět šapitó,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Kolo už na náměstí stojí, nyní také vzniká kluziště pod sochou Jošta, bruslit se má začít koncem listopadu.

Lidé si na trzích opět vychutnají oblíbený Turbomošt. „Letos nebudeme provozovat Zimní bar na náměstí Svobody. Na trzích nabídneme šest provozních míst. Oživíme nabídku drinků. V určité dny budeme pokračovat v rozdávání turbohrnků,“ řekl za bar Michael Lapčík.

Telefonní budka v Brně.
Veřejné telefonní budky v Brně končí. Už z nich nikdo nevolá

Na trhy v Brně se už těší třeba Dominika Švandová. „Jsou pro mě tradice a způsob, jak se dostat do správné vánoční nálady. Brněnské mám ráda, protože jsou mnohem pohodovější než třeba v Praze a přitom jim nic nechybí,“ svěřila se žena.