Několik stovek návštěvníků se na akci zabavilo třeba v tvořivých dílnách. „Děti si vyzkoušely výrobu mýdla, tvorbu prvorepublikové vánoční dárkové krabičky s dobovými obrázky či lití a větštění z vosku," popsala mluvčí muzea Barbora Javorová.

Menší děti si mohly vystříhnout panenky a jejich oblečení z papírových archů, či hrát si s loutkami. „Třeba právě vystříhávání panenek byla oblíbená činnost děvčat za první republiky," nastínila vedoucí dětského muzea Moravského zemského muzea Sylva Brychtová.

Ilustrační foto.
Rok ležela v nemocnici. Děti splnily kamarádce přání, koupily jí vysněného psa



Na akci se nenudili ani dospělí. Ti se na krátké přednášce dozvěděli například o historií vánočních stromů. „Také si mohli zahrát dobovou deskovou hru pod názvem Veselá pouť rokem 1937. Jde o hru podobnou Člověče, nezlob se, což byla jedna z her, která už se za první republiky hrávala, tehdy se ale jmenovala jinak," zmínila Brychtová. Podle ní byly deskové hry oblíbeným vánočním dárkem.

Návštěvníci na akci zjistili mimo jiné i to, že oslavy Vánoc se za první republiky v jednotlivých rodinách výrazně odlišovaly. Podíl na tom měla finanční situace rodiny. „Za první republiky existovala velká propast mezi chudými rodinami, střední vrstvou a bohatými rodinami. To se projevilo také na tom, jak vypadaly v dané rodině oslavy Štědrého dne. Vidět to bylo na štědrovečerní tabuli, výzdobě stromku a samozřejmě na dárcích," poznamenala Brychtová.

V noci z pátku na sobotu se konala pravidelná akce, při které revizoři brněnského dopravního podniku kontrolovali jízdenky v nočních autobusových linkách, takzvaných rozjezdech.
Zátah revizorů na noční rozjezdy: bez platné jízdenky jel každý desátý cestující



Chudé děti často pod vánočním stromkem vyzdobeným třeba ořechy, jablky či sušeným ovocem, našly jen jeden dárek. V bohatých rodinách byly stromky ozdobené foukaným sklem a víc bylo také dárků. Děvčata si rozbalovala třeba panenky autolady, panny v moderním oblečku s automobilem, kluci zase auta, vláčky, sáňky či brusle.