Náměstí Svobody se zaplňuje lidmi. Před stánky se tvoří fronty. „Přijeli jsme před chvílí. Okusíme první svařák nebo punč a porozhlédneme se tady. Báli jsme se, že ani neuvidíme na stromek, ale zatím tady není tak plno,“ říká zhruba čtvrt hodiny před rozsvícením stromu Simona Dočekalová stojící před jedním ze stánků na náměstí Svobody.

Ti, kteří zrovna nečekají ve frontě u stánků, postávají ve skupinkách. Na trhy chodí pravidelně také Helena Mičková s kamarádkami. Z trhů jsou nadšené, nelíbí se jim ale letošní hrnečky. „Nejsou vůbec vánoční,“ stěžuje si Mičková.

Na letošních vánočních hrnečcích jsou vyobrazené známé brněnské osobnosti současnosti i minulosti.
Brněnské Vánoce: hrnky ozdobí fronta kreslených osobností u stánku

Stánkaři zaplnili letos větší část Dominikánského náměstí, kde nově stojí také dřevěný betlém. „Je to tady pěkné. Akorát jsme se s manželkou dohadovali, jestli je to stejný betlém jako loni,“ popisuje Radek Přikryl, který prochází mezi stánky s rodinou.

Adventní trhy v Brně
Lidé mohou ve stáncích nakupovat od pátku až do 23. prosince. Stánky jsou otevřené každý den od devíti ráno do 21.45 večer.

Někteří lidé jsou z umístění betlému zklamaní. Mezi nimi například Romana Janoušková, která na trhy přišla se dvěma dětmi. „Čekali jsme ho na náměstí Svobody. A taky jsme chtěli vidět živá zvířata. Je to škoda, ubírá to na atmosféře,“ myslí si.

Před pátou hodinou přichází na náměstí další a další lidé. Většina z nich se snaží dostat co nejblíže k vánočnímu stromu. Těsně před pátou hodinou rezonuje náměstím odpočítávání a na jeho konci se rozsvěcí Těsnohlídkův vánoční strom, čímž jsou zahájeny Brněnské Vánoce. Ozývá se potlesk. Na pódiu pokračuje program, přichází Dětský sbor Brno a náměstím znějí dětské hlasy.

Čerti? Děs v tlačenici

Část návštěvníků se postupně přesouvá na Zelný trh, kde se v osm hodin večer uprostřed náměstí vynořují rakouští čerti. Málokdo je však vidí. Lidé jsou namačkaní jeden na druhém. Někteří to vzdávají a odchází. „Nic jsme neviděli. Všichni se tlačí, děcka jsou umačkaná, jdeme pryč. Je to hrůza a děs," stěžuje si Luděk Vrána.

Ilustrační foto.
Venkovní kluziště s otvíračkou otálejí. Zatím se v Brně bruslí jen u Olympie