První adventní sobotu se na zdobení stromu mohou těšit lidé ze Střelic. „Každý rok pokácíme jeden z přerostlých jehličnanů. Pod něj tradičně postavíme betlém," sdělil střelický starosta Zdeněk Ondrášek.

Tuto neděli rozsvítí vánoční strom i v Říčanech na Brněnsku. „Ozdobili jsme jako každý rok rostlý stříbrný smrk v našem parku. Rozsvícení stromu vždy vnímáme jako příjemné setkání, kdy se lidé uvidí se sousedy a užijí si vánoční atmosféru," popsal začátek adventu v obci říčanský starosta Jan Studený.

Rostlý strom oproti řezanému upřednostní i v Kuřimi. „Stejný smrk zdobíme už několik let, kácet kvůli tomu nový nám přijde zbytečné," komentoval starosta města Drago Sukalovský.

Tři rostlé jehličnany o adventní neděli rozsvítí i v Újezdu u Brna. Jedním z nich bude sedmdesát let stará jedle.

Ve čtvrtek vánoční strom ozdobí ve Zbýšově na Brněnsku. Slavností rozsvěcení nicméně starosta Vratislav Široký neplánuje na první adventní víkend, ale až na mikulášskou nadílku.

V Rosicích naproti tomu nezazáří žádný jehličnan, ale rostlý platan na náměstí. „Nazdobený platan máme vždy, pod ním bude dřevěný betlém," potvrdil rosický místostarosta Petr Ženožička.