Tradiční řemesla i atrakce pro děti přilákají i Brňany, kteří na trhy na Výstavišti kdysi zanevřeli kvůli stánkům s levným zbožím. „Jako malá jsem tam chodila. Pak to tam ale zaplavili Vietnamci.
Kvůli řemeslným výrobkům a živým zvířatům dám ale trhům zase šanci,“ zamyslela se například Alena Fišerová z Brna.

Ona i ostatní návštěvníci letos zamíří do pavilonů F, G1 a G2. Až k pavilonu G2 přitom můžou dojet tramvají, řidiči zase můžou zadarmo parkovat v areálu výstaviště. „Vstupné na vánoční trhy je dvacet korun. Lístek zároveň slouží jako celodenní jízdenka na městskou dopravu a taky jako lístek do kina,“ prozrazuje novinky letošních vánočních trhů jejich manažerka Jana Tyrichová.

Mezi ně patří právě řemeslnický jarmark, který se rozloží v pavilonu F. Řemeslníci nabídnou dřevěné ozdoby na stromeček ze dřeva nebo zdobené měděným drátem. Pro maminky pro stromeček zase šperky z ručně vinutých skleněných perel, pro tatínka cínovou číši na pivo a pro děti dřevěné hračky. A to nejen ty vyrobené v moravských chalupách. Své zboží zdaleka poprvé přivezou i řemeslníci z Petrohradu. „Přivezou tradičními ruskými vzory ručně vyšívané šátky nebo ubrusy. Taky vyřezávané předměty ze dřeva a dokonce z mamutích klů,“ podotkla Tyrichová. Své umění mnozí řemeslníci předvedou návštěvníkům i přímo na místě. A kdo rád dělá dobré skutky, na trhu budou k dostání i rukodělné výrobky z brněnské Diecézní charity.

„Díky spolupráci s brněnskou zoo bude na trzích poprvé betlém s živými zvířaty. Děti se můžou projet na malé parní železnici. Pro kluky tady budou dálkově ovládané modely aut, jeřábů i tanků a děvčata zase ocení projížďku v kočáru taženém poníky,“ láká Tyrichová děti. Jejich rodičům uleví i dětský koutek s kolotočem a skluzavkou, kde se o malé neposedy postarají učitelé. Z pódia je pobaví například Kouzelná školka Michala Nesvadby nebo Dáda Patrasová.

Rodiče zatím nakoupí dárky, na Moravském trhu si dají jitrnici a medovinu a dětem donesou štramberské uši. Dětský program na pódiu vystřídají soubory lidových písní a tanců i populární dvojice Eva a Vašek. Trhy budou otevřené každý den od devíti hodin ráno do šesti hodin večer a uzavřou se jednadvacátého prosince večer.

A kdo bude chtít rozptýlit děti, které už netrpělivě čekají na Ježíška nebo manžela, který neustále ujídá cukroví, má možnost jim ještě den před Štědrým dnem připravit program. Řešení nabízí Nová radnice na Dominikánském náměstí. „Vánoce v areálu radnice pořádáme už po šestnácté. Je tady vždy spousta dětí s rodiči, kteří mohou v ten den navštívit různé výstavy nebo koncerty,“ uvedl první náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.

Program začíná v areálu Nové radnice už v deset hodin ráno. „Lidé si mohou například už odrána přijít do Křížové chodby pro betlémské světlo nebo navštívit koncert pěveckého sboru Kantiléna ve Sněmovním sále,“ uvedl Rychnovský.

Z PROGRAMU:
Brněnské výstaviště, 13.12. 2008
13:40 národopisný soubor Klebetníček a Trnka

Dětská módní přehlídka
14:30 autogramiáda a představení Dády Patrasové
16:30 Zvířátka ze ZOO Brno, soutěž pro děti

Brněnské výstaviště 14.12. 2008
11:15 Folklorní sdružení Púčik
13:30 Brněnský Valášek
14:45 Poutníci a country Vánoce
16:30 Pištělákův soubor písní a tanců z Brna
17:00 Brněnsští Gajdoši

Nová radnice, 23.12.2008
Sněmovní sál
10.00 pěvecký sbor Kantiléna
10.35 Davidovo veselé Divadélko
12.20 moderní gymnastky
13.50 návštěva zvířátek ze Zoo Brno
14.45 muzikálové Vánoce
16.20 vánoční kouzlení pro děti

Křížová chodba
10.00 –18.00
Betlémské světlo a výstava železničních modelů

Dominikánské náměstí, 23.12.2008
18.00 diskotéka před radnicí
19.00 ohňostroj s hudbou Theatrum Pyroboli