Řemeslné, netradiční, designové a gastronomické. Takové přívlastky se hodí pro letošní čtyři vánoční trhy na čtyřech náměstích v centru Brna. Začnou v pátek čtyřiadvacátého listopadu.

Trhy na Zelném trhu budou tradiční, zaplní je řemeslníci. Na Moravském náměstí místo stánků lidé i letos najdou šapitó, jurty a centrální bar. Trhy na náměstí Svobody zpestří prosklené kontejnery, festival designu a Zimní bar. Loňská novinka, gastronomické trhy na Dominikánském náměstí se rozšíří, bude jim patřit celé prostranství.

Náměstí Svobody má letos patřit kultuře víc než v předchozích letech. „Naprostým unikátem oproti jiným vánočním trhům bude každodenní hudební program. Živá hudba vytvoří adventní kulisu. Zimní kino jsme na přání prodejců i návštěvníků letos zrušili, nahradí jej koncerty,“ uvedla mluvčí brněnského Turistického informačního centra Adéla Nováková.

Dortíky. Ilustrační foto.
Na Svoboďáku lidé ochutnají i sladké steaky. Jurkovičovu vilu obsadí démoni

Trhy na Svoboďáku potěší hlavně milovníky designu. „Přesunou se tam prosklené moduly s designovým zbožím, které loni byly v Radnické ulici, i designový festival Brno Design Days,“ zmínila mluvčí.

Lidé na náměstí Svobody najdou čtyřiašedesát stánků, chybět nebude ani velký Zimní bar, který připravili tvůrci Turbomoštu. „Letos opět nabídneme nový sortiment, připravený máme nový nápoj. Stánky s Turbomoštem pak lidé najdou na všech čtyřech trzích v centru,“ zmínil jeden z tvůrců Turbomoštu Adam Vodička.

Letos lidé nenajdou na náměstí Svobody dřevěný Betlém ani Ježíškovu poštu. „Přesunou se na Dominikánské náměstí,“ upozornila Nováková.

Trhy se na Dominikánském náměstí konají podruhé, ale zatímco tehdy zabraly jen jeho část, letos je stánky zaplní celé. Opět bude patřit gastronomií. „Vzniknou na něm příjemné konzumační zóny,“ uvedla Nováková.

Brněnské pověsti ožívají

Na nejtradičnějším z trhů se sto patnácti stánky, Zelném trhu, letos lidé zažijí setkání se strašidly. „Projdou se po něm hrůzostrašní čerti z Rakouska. Do ulic vyrazí po rozsvícení vánočního stromu, čtyřiadvacátého listopadu, mezi sedmou a osmou hodinou večer,“ zmínila mluvčí Brna-středu Iveta Fišerová.

Na Zelňáku se lidé dozví také o oslavách Vánoc v zahraničí. „Představíme je formou divadelních scének, koled nebo ochutnávek vánočních jídel. Novinkou bude i cyklus Brněnské pověsti ožívají, kdy herci ztvární vybrané pověsti mezi návštěvníky přímo na tržišti,“ zmínila Fišerová. Na náměstí se lidé také pokusí vytvořit rekord, největší dopis Ježíškovi.

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
Do Prahy a Vídně pojede z Brna víc vlaků. Změny chystá RegioJet i České dráhy

Moravské náměstí s centrálním barem, šapitó a jurtami bude opět netradiční. Vystoupí na něm nezávislí umělci, večer bude hrát diskžokej.

Pod sochou Jošta si lidé zabruslí na mobilním kluzišti, které už v těchto dnech vzniká. „Zpestřením bude také originální přírodní betlém Antonína Maloně i dětské pouťové atrakce a vláček. V jedné z jurt lidé najdou charitativní antikvariát,“ zmínila Fišerová.

Brněnské Vánoce 2017
∙ vánoční trhy v Brně začínají 24. listopadu a končí 23. prosince
∙ 24. listopadu se budou rozsvěcovat vánoční stromy
∙ adventní vesnice budou v centru města na náměstí Svobody, Dominikánském náměstí, Zelném trhu a Moravském náměstí