Na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí zůstaly stánky s občerstvením otevřené do pátého ledna. „Osobně se mi sice líbí, že se takto prodloužila vánoční atmosféra na náměstích, z pohledu provozovatele stánku to ale nemělo smysl. Lidé na prodloužený termín nejsou zvyklí,“ řekl za Punčový bar Ondřej Šibřina.

Podle něj je škoda, že trhy začínaly oproti předchozím létům až v poslední listopadový pátek. „Stánky na Moravském náměstí a Zelném trhu byly otevřené už týden předtím, a lidé byli zmatení,“ podotkl.

Podobný názor na prodloužený termín trhů má i spolumajitel Turbomoštu Jan Vlachynský. „Ještě do Vánoc byly pro nás trhy počtem prodaných drinků i množstvím zákazníků stejně úspěšné jako v předchozích letech, ale pak už lidé odjeli z města a návštěvnost byla malá. V lednu mají lidé už jiné starosti, než chodit na vánoční trhy,“ vysvětlil.

V odbavovací hale hlavního nádraží v Brně si už nesednou cestující, kteří tam čekají na vlak. Musejí se spokojit s malou dočasnou čekárnou a počkat si, až pro ně České dráhy vybudují odpočinkovou zónu.
Čekání na vlak na hlavním nádraží v Brně? Vestoje. Odjezdová hala je bez laviček

Souhlasí i někteří návštěvníci, byť se jim jinak vánoční trhy líbily. „Vánoční trhy by měly být jen do Štědrého dne, pak lidé jedou pryč,“ řekla třeba Michaela Beranová.

Jiným se prodloužený termín zamlouval. „Po Silvestru pro mě trhy ztratily kouzlo, ale bylo příjemné koupit si punč bez dlouhého čekání v řadě,“ poznamenala studentka Andrea Černá.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je povánoční otevření stánků smysluplné jen tehdy, pokud tržby pokryjí provozovatelům náklady. „Návštěvníků sice nepřichází tolik, ale stále se to stánkařům může vyplatit,“ podotkl.

Brno 03.08.2019 - Moto GP 2019 - Jakub Kornfeil
Radši sbohem než nejistotu. Kornfeil ukončil kariéru kvůli penězům

Pořadatelé trhů si uplynulou akci pochvalují. „Co se týče návštěvnosti a výnosů, všechna čísla a data teprve vyhodnocujeme a samozřejmě největší otázkou do budoucna je, zda dodržíme prodloužený termín. S rozhodnutím ještě musíme počkat. S ročníkem 2019 jsme ale spokojení,“ uvedla ředitelka brněnského Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Delší trvání trhů ale znamenalo i zvýšení nákladů. „Za úklid jsme letos zaplatili šest set tisíc, což je o sto víc, než v předchozím ročníku. Kromě delšího trvání stojí za zvýšením ceny také například zvýšení počtu odpadkových košů či úklid po stavbě stromu,“ zmínila mluvčí Turistického informačního centra Adéla Nováková. Čistota na vánočních trzích byla v uplynulém ročníku velkým tématem, jak upozornil i Brněnský deník Rovnost, mnoho lidí si na ni stěžovalo.

Zatímco centrum se staralo o trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí, advent na Moraváku a Zelňáku má pod palcem Brno-střed. „Letos jsme zaznamenali rekordní návštěvnost. Sice čísla neměříme, ale šlo vidět naplněnost náměstí,“ uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Ilustrační foto
Spory o režijky? Kraj se dohodl s Českými drahami, využije je víc zaměstnanců

Podle ní i letos bylo největší atrakcí vyhlídkové kolo. „Podle zájmu Brňanů i turistů zůstalo stejnou senzací, jako v předchozím roce,“ potvrdil provozovatel Jiří Husek.

Pořadatelé trhů již nyní plánují letošní advent. „Chceme, aby Brněnské Vánoce zůstaly poklidnou příjemnou akcí, a ne masovou turistickou záležitostí. Letos jsme pro pohodlí přidali dvě nové gastrozóny a nový bar a touto cestou chceme jít i dál,“ nastínila Janulíková.

I letos se lidé mohou těšit na advent na Moraváku, navzdory plánované rekonstrukci náměstí. „Letos je na plánu zpracování projektové dokumentace, rekonstrukce začne až v první polovině roku 2021,“ potvrdila Dobešová.

Vánoční trhy 2019 a 2020
Vánoční trhy 2019: na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí trvaly od 29.11.2019 do 5.1.2020. Byly nejdelšími v České republice.
Hodnocení stánkařů: do Štědrého dne, resp. konce prosince byla návštěvnost velká, pak už přišlo lidí minimum.
Hodnocení pořadatelů: Přesná čísla zatím nemají, ale obecně jsou s návštěvností a výsledky trhů spokojení.
Plány pro rok 2020: zvýšení pohodlí návštěvníků trhů, zachování adventních vesnic na všech náměstích v centru