„Jsem rád, že můžu Brnu darovat vánoční strom, který tradičně pochází ze křtinského lesa. Doufám, že přinese lidem radost a dobrou náladu,“ popřál Brnu starosta Bílovic Pavel Doležal. Padesátiletý smrk teď v lese nahradí dva malé, které bílovickému starostovi předal v květináčích starosta Brna – střed Michal Bortel.

Vánočně naladění lidé, kteří si přišli včera zazpívat koledy před hájenku Lišky Bystroušky v Bílovicích pak vyprovodili smrk směrem k Brnu. Obrovský strom převezl nákladní auto s eskortou dvou policejních aut. Cesta do Brna trvala padesát minut.

“Bílovice jsou kolébkou vánočních stromů po celé Evropě. Tady totiž před téměř devadesáti lety našel básník Rudolf Těsnohlídek osamělou dívenku, která se jmenovala Liduška. Odvedl si ji domů a zachránil ji před mrazem. Těsnohlídek tak založil tradici vánočního stromu, který má lidem přinášet radost a štěstí,“ povykládal příběh hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Stavění stromu přilákalo na náměstí Svobody téměř sto lidí. Jeden a půl tuny vážící strom muselo do díry, která je na přichástána pro tuto příležitost nedaleko kašny, zasazit pět dělníků a jeden jeřábista. Strom postavili rovně až na druhý pokus.
„Je krásný. Takový košatý. Úplně mě vtáhl do atmosféry Vánoc. Už se na ně také připravuju. Koupila jsem si elekrické svíčky a nakupuju dárky,“ těšila se například Karla Jelínková. Toho, že je strom o tři metry menší než v loňském roce si všimli manželé Kratochvílovi. „Zdá se nám, že je trochu malý. Ale třeba to zlepší ozdoby a světla,“ myslí si Jiřina Kratochvílová.

Strom rozvítí starosta Brnoa – střed Michal Bortel a primátor Roman Onderka třicátého listopadu v pět hodin odpoledne. Pod strom pak umístí kasičku od Červeného kříže, který vybrané peníze rozdá opuštěným dětem.

Prvního prosince pak začnou stánkaři vařit tradiční svařené víno a prodávat vánoční dárky. „Letos ještě budou trhy takové, jak jsou Brňané zvyklí. Smlouva s pořadatelskou firmou nám totiž moc možností nedává. Se zastupiteli jsme ale omezili prodej věcí, které k Vánocům nepatří,“ řekl starosta Brna – střed Michal Bortel. Kromě jídla a pití si tak můžou lidé koupit i dárky od lidových řemeslníků.