Nervózní je ale vždycky. „Kdo by nebyl. Kolikrát se podaří potkat třeba královnu, jednou za život?" ptá se.

Před lety jí vařil bažantí prsíčka s červeným zelím a jako dezert podával moravské koláče. „Už jen vidět takovou osobnost je obrovský zážitek," říká.

K vaření se dostal díky matce a babičce. „Pocházím z vesnice a v kuchyni mě to bavilo odmalička. Motal jsem se mámě kolem sukně, i když je to ženská práce. Když jsem byl starší, začal jsem experimentovat, jak chuť co nejvíc vylepšit. Člověk to musí mít v sobě," usmívá se.

Při hledání nových nápadů využívá hlavně internet. „Je to nejjednodušší. Najdu si nejlepší restaurace s michelinskou hvězdou, a je to. Dřív jsem ale čerpal hlavně z časopisů a korespondence. Naše začátky nebyly tak jednoduché jako dnes," je přesvědčený.

Do hotelu International se dostal po dokončení učiliště v šestnácti letech, nástavbu dodělával při práci. „Jsem tu už čtyřiadvacet let, prostě stálý inventář," směje se.

V posledních dnech jsou v jeho kuchyni všechny hrnce plné a hodí se každá ruka. V sobotu totiž končí festival šampaňského Grand Jour de Champagne, a naopak už začaly Svatomartinské hody. „Pečeme a chystáme. Přijďte ochutnat svatomartinskou husu," láká zájemce Husák.