Podle něj se ale situace do dvou let změní. „Lidé, kteří na mušle a kraby v luxusních restauracích měli peníze a chtěli je ochutnat, je už ochutnali a vrátí se k české klasice,“ je přesvědčen Husák. Zážitková gastronomie podle něj brzy skončí a ke slovu přijdou regionální speciality. „Možná jinak než jsme zvyklí, ale budou to česká jídla z českých surovin,“ dodává Husák.

Souhlasí s ním i tajemník asociace a bývalý šéfkuchař restaurace Rubín v brněnských Žabovřeskách Milan Daněk. „Klasických pivnic sice ubývá, ale nahrazují je pivnice nové. A lidé do nich chodí raději, než do luxusních podniků, kterých je mimochodem v Brně více než dost,“ tvrdí Daněk.

Vsadit na tradiční regionální kuchyni doporučuje brněnským restauracím i viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. „Je paradoxní, že pravou českou kuchyni v brněnských restauracích příliš nenajdete. Přitom je to velké lákadlo nejen pro turisty, ale i pro místní,“ radí restauratérům Okamura.