Tento válečný výjev se naskýtá návštěvníkům sobotní akce Zimní bitva – Prusko 1945, která se koná v areálu Markland ve Skalici nad Svitavou. „Ukázkou boje chceme lidem přiblížit dění v Prusku na konci války. Scénář bitvy je daný. Rudoarmějci jsou v přesile, ale Němci pro tentokrát zvítězí. Je však možné, že se to změní,“ říká pořadatel Dan Urbánek z historického spolku Renata.

Rekonstrukce bitev pořádá společně s ostatními nadšenci již dvaadvacet let. „Zaměřujeme se na první a druhou světovou válku,“ dodává.

Bojiště v areálu vybudoval další z organizátorů Drahomír Dokládal, který prostor zároveň vlastní. „Dělali jsme na tom tři roky,“ svěřuje se Dokládal.

Prostor kolem bitevního pole je již z velké části zaplněn diváky. „Když mám možnost tak na tento druh akcí jezdím. Zajímám se o historii. Jezdíval jsem i s manželkou. Dnes jsem ji nechal doma. Je zima,“ říká Vlastislav Doležel, který do Skalice dorazil z Šebetova.

Mnoho návštěvníků přílákala příležitost vidět historickou vojenskou techniku. „Určitě mi to vyhovuje v pozici diváka. Rád se podívám na zbraně i ostatní techniku. Aktivně bych se boje asi neúčastnil,“ uznává Luboš Němec z Vyškovska při pohledu na německé vojáky, kteří se krčí v zákopu. Bitevní vřavu sledují i ženy.

Devětadvacátá prodejní výstava králíků ve Vyškově nabídla desítky zvířat různých plemen.
Strakáči i raritní králíci. Vyškovská výstava ukázala na dvacet různých plemen

Muži jsou však ve Skalici v převaze. „Občas na tyto akce jezdíme. Já tedy hlavně kvůli mému přítelovi. Ten se zajímá a vojenskou techniku,“ oznamuje usměvavá Sylva Andrlová z Brna.

Teplota na bojišti se pohybuje těsně pod nulou. Někteří padlí leží v bahně či sněhu bez hnutí desítky minut. Boj je napínavý. Chvíli to vypadá na vítězství Rudé armády. Bojová křídla Rusů svírají Němce ze dvou stran. Ti v sobě poslední chvíli najdou sílu k odporu a boj nakonec vyhrávají. Rudoarmějci se dávají na ústup.

Nutno však říci, že Rusové v reálu Prusko dobyli. Diváci odměňují vojenské nadšence z různých koutů republiky hlasitým potleskem.

Většina pak z bojiště odchází. Někteří míří domů a jiní ke stánku s občerstvením či vojenskou výbavou. „Líbilo se nám to. Pěkný rány. Hlavně kulomet,“ hodnotí ukázku boje Robin Piňos z Rájce – Jestřebí, když opouští areál.

Přitakává i jeho syn. „Jo, líbily se mi hlavně ty střely. Bylo to jako ve filmu,“ doplňuje chlapec.

Svatební veletrh v brněnské Fait Gallery.
Nevěsty hledaly inspiraci na veletrhu. V módě jsou boho šaty, radí odborníci