Na stejném místě bydlí téměř pětatřicet let, ale až poslední rok a půl se potýká s nepříjemným zápachem. Stejně jako tisíce dalších Brňanů za ním obyvatelka vinohradského sídliště Jela Feketíková vidí slévárnu v areálu bývalého Zetoru v brněnské Líšni. Loni na podzim její formovací linku identifikovali jako zdroj nepříjemného pachu krajští úředníci. V tomto týdnu očekávají vypracovaný odborný posudek, v němž odborníci navrhnou nové podmínky provozu vedoucí ke snížení obtěžování lidí.

Naposledy cítila Feketíková zápach v minulém týdnu. Označuje jej za nepříjemný, dráždivý. „Takzvaně cítíte kyselost, jako kdyby bylo něco spáleného. Posledního tři čtvrtě roku je mi neustále zle od žaludku, mám bolesti hlavy. Už jsem si vyřídila žádanku na gastroskopii žaludku. Přece není normální, že když se vzbudím, je mi hned na zvracení a zle," popsala žena.

Krajští úředníci vedou se slévárnou od loňského podzimu správní řízení o změně integrovaného povolení pro její provoz. Povolení se stanovením nových emisních limitů a podmínek mají vydat do konce dubna. „Naší snahou je, aby byla aplikována technická řešení a stanoveny bezpečné emisní limity provozu, které zajistí zlepšení kvality ovzduší v dotčených oblastech co nejdříve," řekla mluvčí krajského úřadu Alena Knotková. Při přezkumu závazných podmínek integrovaného povolení úřednici nezjistili jejich porušení.

Úpravy vzduchotechniky

Zástupci slévárny provedli dílčí opravy vzduchotechniky na formovací lince, kde dělníci odlévají a chladí odlitky. „Úpravy spočívaly v kompletní kontrole systému vzduchotechniky a jeho případných odchylek. Zkontrolovali jsme výduchy, potrubí i motory. Nejprve to byly výduchy, jestli mají správný výkon. Poté jsme upravili potrubí zvětšením průřezu jednoho z nich. Zkontrolovali jsme také správné fungování motorů a vše bylo v pořádku," přiblížil ředitel Slévárny Heunisch Brno Jens Heunisch.

Ve slévárně se v posledních měsících zaměřili také na odprašovací systém, který zkontrolovali a změřili. „Objevili jsme některé technické nesrovnalosti, které nebyly optimálně řešeny ještě z dob před vstupem slévárny do skupiny Heunisch, v dobách, kdy ji neprovozovala naše firma. Opravili jsme je," doplnil Heunisch.

V návaznosti na dílčí úpravy provedli odborníci v polovině února opakované měření úrovně znečišťování. Výsledky dosud nejsou známé. „Na základě údajů pak budou dopracována technická řešení na snížení zápachu, která se slévárna zavázala provést do konce června," uvedla Knotková.

Zápach ve východní části Brna
Obtěžuje lidi bydlící na Vinohradech, Líšni, Židenicích, Slatině a Černovicích.
Jako zdroj krajští úředníci označili formovací linku ve slévárně v areálu bývalého Zetoru.
Zástupci slévárny provedli dílčí úpravy vzduchotechniky na formovací lince, zaměřili se i na odprašovací systém.
Úředníci vedou se slévárnou správní řízení o změně integrovaného povolení pro její provoz, hotové má být do konce dubna.
V tomto týdnu očekávají odevzdání odborného posudku, kde mají odborníci navrhnou nové podmínky provozu.
Opatření mají vést k omezení obtěžování lidí zápachem.

Představitelé slévárny ale odmítli, že uvedli, že k opatřením přistoupí do poloviny letošního roku. Podle nich nelze stanovit konkrétní termín kvůli komplikované aktuální hospodářské situaci a tomu, že stále nemají výsledky nutné pro další rozhodnutí o vhodném řešení.

Navrhne technologická i provozní opatření

Zpracovatel odborného posudku zadaného úředníky navrhne technologická i provozní opatření. Mají eliminovat zápach obtěžující tisíce lidi na Vinohradech, v Líšni, Židenicích, Slatině a Černovicích. „V případě, že je řádný provoz některých technologických opatření možné vynutit pomocí nového nebo zpřísněného emisního limitu, navrhne zpracovatel takový limit. Bezpečnou úroveň těchto limitů pro kvalitu ovzduší v zájmovém území prokáže rozptylová studie," dodala Knotková.

Formovací linku uvnitř slévárny označili úředníci za zdroj zápachu loni v říjnu. Právě tam vzniká velké množství organických látek, které pak jako pach putují výduchy nad slévárnu. Podle směru větru a jeho síly se šíří do obydlených lokalit, až tři kilometry daleko. Ze své zkušenosti to potvrzuje i Brňanka Feletíková. „Třeba odpoledne ucítím zápach v Prušánecké ulici a ze zpráv na Facebooku pak vyčtu, že smrad je v Líšni, Juliánově, Židenicích, tudiž se šíří asi podle toho, jak zafouká vítr," poznamenala.