Dalších třináct pacientů pak leží na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách svatoanenské nemocnice. „Zbylí na lůžkách s kyslíkem a standardních lůžkách," doplnila Lipovská.

Ve svatoanenské nemocnici je dále126 nemocných zdravotníků, z toho třiadvacet je lékařů. „Prozatím máme dostatek všech ochranných pomůcek a samozřejmě se zásobujeme průběžně dalšími," zmínila Lipovská.

Kvůli uvolnění kapacity lůžek a personálu tam zrušili všechny plánované operace. „Stále platí, že v žádném případě neodkládáme operace a zákroky, které jsou akutní a neodkladné. V pondělí jsme takových měli šestadvacet," vyčíslila Lipovská.

Zdravotníci v ochranných oblecích, ilustrační foto
Jihomoravský kraj nakoupí 30 tisíc obleků, zavřeli školku v Maloměřicích

Momentálně u svaté Anny mají ještě pětadvacet volných lůžek, sedm intenzivních na anesteziologicko resuscitační klinice. „Tento týden chystáme k uvolnění dalších padesát," sdělila Lipovská.

Počet pacientů, kteří jsou pozitivní na koronavirus, přibývá také ve Fakultní nemocnici Brno. „159 leží na standardních odděleních, pětadvacet na jednotkách intenzivní péče, z toho jedno je dítě. Jedenáct pacientů pak potřebuje umělou plicní ventilaci, 302 zaměstnanců je v domácí karanténě," vyčíslila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Bohunickém zařízení má celkem šest míst na testování pozitivity Covid-19. Pro pěší u vstupu do nemocnice nebo místo, kde lidi otestují přímo z auta. „Od úterý máme další stěrový tým, za jednu hodinu dokážeme udělat až třicet stěrů," zmínila Plachá.

Ilustrační foto.
Pomoc matkám samoživitelkám v Brně: Noste nepotřebné počítače a telefony, vyzývá

Dále funguje Covid bus, který je aktuálně v Blansku, místo pro testování dětských pacientů v dětské nemocnici i mobilní stěrové místo ve spolupráci s hasičským záchranným sborem. „Jednoho našeho zdravotníka vozí k lidem, kteří se nemohou sami nikam dostavit na stěr," přiblížila Plachá.

Denně zdravotníci odeberou šest set až tisíc stěrů, které otestují laboratoře Fakultní nemocnice Brno. „Kolem jedné třetiny jsou pozitivní," zmínila Plachá.

Zdroj: Youtube