Téměř totožné snímky promítal na plátně. Na jedné straně byl záběr z elektronového mikroskopu, na straně druhé obyčejný předmět. Zmíněný manšestr si hádající mohli splést s pět tisíckrát přiblíženým povrchem CD. Vzdálenost mezi jeho stopami je pouhých 0,0016 milimetrů. "Elektronový mikroskop neprodukuje barevné snímky. V jeho optice má předmět pouze více či méně elektronů, proto je obraz černobílý. Pokud je fotka barevná, znamená to, že si s ní už někdo pohrál," poučil příchozí Winkler.

Představení 3D modelu tváře barona Trenka v Kapucínském klášteře v Brně.
Barona Trencka na Špilberku oživí metodou jako v Hollywoodu

Ve vedlejší labodílně si mohli zájemci přiblížit jakýkoliv předmět obyčejným mikroskopem. V jedné části si pomocí sklíčka a fotoaparátu mobilu vytvořili mikroskop i z vlastního telefonu. Mohli tak preparát nejen vidět zvětšený, ale také si jej vyfotit. "Tady vidíš jak vypadají šupiny hadí kůže, když je zvětšíš," poučila dceru jedna z účastnic, která pod telefonem zvětšovala svlečenou hadí kůži.

Program festivalu Dny elektronové mikroskopie je nejen ve Vidě naplánovaný až do neděle. Zájemce čeká řada exkurzí, přednášek a promítání v několika institucích. „Připravili jsme třeba večerní akci After Dark, kde si lidé užijí naši expozici po setmění se speciálním programem zaměřeným na vše, co je lidskému oku neviditelné,“ uvedla za zábavný pak Vida Ema Zezulová.