Novým majitelem se přitom stane společnost Brněnské vodárny a kanalizace, ve které město vlastní jedenapadesátiprocentní podíl. „Je to vlastně narovnání vztahů s touto společností. Když se před deseti lety čistírna modernizovala, byly to právě Brněnské vodárny a kanalizace, které opravy zaplatily. Teď tedy ke stavbám a technologiím přidají do svého majetku i pozemky pod nimi," připomněl náměstek primátora pro investice Richard Mrázek, že společnost si kvůli rozsáhlým opravám vzala úvěr přes miliardu korun.

Kvůli dotacím

Převod pozemků přitom plánovalo vedení města již v roce 2010 a pak znovu o dva roky později. Odkoupení se ale nepodařilo dotáhnout do konce, poprvé například kvůli povolebním změnám na radnici. „Současná dohoda se neliší od toho, co jsme domluvili dřív. Nemyslím si, že obchodu bude stát něco v cestě," zhodnotil šéf opoziční sociální demokracie Oliver Pospíšil.

Připomněl, že prodej je nutný i kvůli současným zákonům. „Podle nového občanského zákoníku se preferuje sjednocené vlastnictví pozemků a budov na nich," dodal.

Před dvěma lety navíc k rekonstrukci některých budov využilo město evropské dotace. „Možnost čerpání z operačního programu životního prostředí byla podmíněna i sjednocením vlastnictví majetku čistírny. Pokud podmínka nebude naplněná, může být zpochybněná i dotace," poznamenala mluvčí vodáren Renata Hermanová.

Firmě také odpadne povinnost platit městu nájem za pozemky, i přesto to nebyl hlavní důvod, proč vodárny pozemky chtěly. „Ročně nám firma platí za pronájem kanalizační sítě a všech budov, které nevlastní, přibližně šest set milionů korun," dodal Mrázek.

Podle předsedy opoziční TOP 09 Jaroslava Kacera by ale měli přesto radní prodej zvážit. „Je možné, že pokud se takto významně navýší majetek společnosti, ve které město spolupracuje s velkým zahraničním investorem, do budoucna to může zkomplikovat její odkoupení. Podobné to bylo například u Veletrhů Brno," podotkl a zauvažoval, jestli by město nemělo majetek sjednotit ve svých rukou, než se o něj dělit s francouzským akcionářem.

Právě v debatě o budoucnost výstaviště primátor Petr Vokřál řekl, že si nedokáže představit spoluvlastnictví společnosti se zahraničním akcionářem, který se o společnost nestará. Podle Mrázka taková situace ale v modřické čistírně nehrozí. „Společnost Ondeo, která spoluvlastní brněnské vodárny, se zaměřuje na toto odvětví a má naopak zájem o růst společnosti a její větší rozmach na jižní Moravě," řekl náměstek.

Možný růst ale netěší lidi v okolí modřické čističky. „Už teď je někdy zápach neúnosný," vysvětlila místní Alena Vránová, která kolem technologických budov denně projíždí.

Podle starosty města Josefa Šišky nic takového nehrozí. „Na našem katastru nemá už vodárenský areál kam růst. Navíc lidé často zaměňují zápach z čističky s tím z blízkých drůbežáren, který je opravdu extrémní," uvedl.