O případu ve čtvrtek informoval náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. „Na podzim se magistr práv nastěhoval do bytu v Radnické. A zjistil, že se mu tam ozývají podivné zvuky a věci v bytě vibrují. Pátral a zjistil, že zvuky vydává podivný dům s velkou věží naproti. Stará radnice. Napsal nám dopis, ať zvonění necháme," popsal Pospíšil.

Takový návrh považují Brňané za nesmyslný. „Nedokáži si představit, že někdo zruší zvonění na věži. Vždyť patří k historii města," řekl Petr Karlík.

Podle něj Brno vyhovět odmítlo. „Rozhodli jsme se v několikasetleté tradici pokračovat. Následovalo šetření hygieny, která zjistila, že jsme o patnáct decibelů překročili limity. A vypsala nám čtyřicetitisícovou pokutu," uvedl náměstek.

Udělení pokuty potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice Jan Mareček. „Pokutu jsme uložili, protože tak kázaly zákony a předpisy, podle kterých pracujeme," řekl Mareček.

Brno požadovanou částku nezaplatilo a odvolalo se k ministerstvu zdravotnictví, které je hygienické stanici nadřízené. „Za pokutu jsme byli rádi. Chtěli jsme přispět k tomu, aby se podobný problém vyřešil jednou provždy. U nás totiž neexistuje žádný precedent v podobném případě. Když jsme se ptali po farách, jak na případné stížnosti na kostely reagují, řekli nám, že se stěžovatele snaží uprosit," upozornil náměstek.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo před několika dny. „Krajská hygienická stanice si vyložila zákon, který ji opravňuje chránit před hlukem, příliš rozsáhle. Tedy způsobem, který není v souladu se smyslem zákona. Proto jsme rozhodnutí zrušili," uvedl náměstek ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik Vladimír Valenta.

O zvonění na věžích radnic podle něj mají rozhodovat zastupitelé jednotlivých obcí. „Umísťování hodinových strojů a oznamování času obyvatelům je historická záležitost. Už jen proto, že tradice trvá století, lze dovodit, že je to záležitost, kterou si konkrétní obec řeší podle svých potřeb a možností," vysvětlil Valenta

Právě jen na vedení města se mají podle něj obracet ti, kterým se zvonění nelíbí. „Případný podnět či petici směřující k omezení doprovodného zvuku hodin je třeba adresovat příslušným samosprávným orgánům, aby demokratickým hlasováním vyjádřili vůli občanů obce," radil hygienik.

Ředitel krajských hygieniků Mareček rozhodnutí respektuje. „Vysvětlení ministerstva je pochopitelné. A představuje pro nás metodické vodítko pro budoucnost," konstatoval.

Naopak stěžovatel Igor Penka hodlá v boji pokračovat. „O zrušení rozhodnutí ministerstva nevím. Každopádně zvážím další postup. Existují právní instrumenty, jak se bránit a já zvážím jejich využití," naznačil právník. Dodal, že rozsáhlejší vyjádření dá až příští týden. V současnosti totiž je ve Spojených státech.

Většina Brňanů doufá, že ani u soudu neuspěje. „Je to jako přestěhovat se k železniční trati a žádat, aby odklonili vlaky, protože mne ruší," přirovnal Minár.

OMLUVA: Vážení čtenáři, diskuzi jsme byli nuceni kvůli "několika" příspěvkům zrušit.