Dostat se k údajům, které by měly být přístupné komukoliv, však není jednoduché. I když podle zákona o střetu zájmů musí politici čestné majetkové přiznání každoročně předložit úřadu, kde působí, je složité zjistit, koho na úřadě o přiznání požádat.

Podle odborníka z Transparency International Vladana Brože by mělo existovat místo, na němž by se všechna přiznání shromažďovala a kontrolovala. „Systém by byl mnohem efektivnější," vysvětlil Brož. Ideální by podle něho bylo, kdyby měl formuláře na starost nezávislý orgán. Ten by zároveň mohl udělovat i pokuty za nesprávné vyplnění nebo uvedení nepravdivých informací. V současné době mohou politici za špatně vyplněné přiznání dostat až padesátitisícovou pokutu. „S tím jsem se nikdy nesetkal. Většinou se to pohybuje v řádech tisíců," dodal Brož.

Pro politiky, kteří si mohou přijít i na miliony, nejsou tisícové sankce žádný trest. Za poslední rok ve funkci si například brněnský radní Libor Šťástka přivydělal skoro dva a půl milionu korun. Jeho vedlejší příjmy pocházely hlavně z radnice Brno-střed, z Tepláren, dopravního podniku nebo firmy Sako. „V Teplárnách a dopravním podniku jsem stále členem představenstva. Z představenstva Sako jsem na konci loňska odešel," řekl Šťástka.
Všechny tyto společnosti vlastní město a peníze z nich mohou mít i další politici. Pokud jsou jejich příjmy nižší než sto tisíc korun, v přiznání je uvádět nemusejí.

Dluhy má například náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. Téměř pětimilionovou půjčku splácí kvůli koupi domu pro manželku. „Je zubařka a nechce platit nájem za ordinaci. Proto jsme koupili dům, v němž má praxi," uvedl Kotzian. Z další hypotéky, kterou si vzal na byt, mu zbývá zaplatit asi šest set tisíc korun. „Byt teď pronajímám. Je to výnosnější než spořit na účtu," vysvětlil.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek si zase loni přišel na víc než dva miliony korun z veřejných peněz. Už od roku 2010 ale dluží biskupovi Církve československé husitské a starostovi Újezdu u Brna Janu Hradilovi sedm set padesát tisíc korun. Splácet zatím nezačal. „Říkal, že už se chystá se splácením začít. Já jsem mu ale půjčil ze svých vlastních peněz a zatím je nepotřebuji, takže na něj nespěchám," řekl Hradil. Hašek na to reagoval, že půjčku splatí dle uzavřené smlouvy.

Dalším dlužníkem z kraje je Haškův náměstek Václav Božek. Ačkoliv nemá žádný vedlejší příjem, splácí bance hypotéku. Zaplatit mu zbývá ještě asi tři sta tisíc korun.

Necelý půl milion bance dluží také jihomoravský radní Jiří Němec. Ten si ale zároveň přivydělává v zemědělství. „Mám rodinnou farmu. K té se také váže moje půjčka. Příští rok ji splatím," uzavřel Němec.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
HANA FLORIANOVÁ