VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vegetariánská štědrovečerní večeře? Nekapr ovesný dokáže nahradit tradiční rybu

Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.

24.12.2015
SDÍLEJ:

Nekapr napodobuje oblíbený vánoční pokrm. Foto: www.soucitne.cz

Vegetariánské Vánoce pro svou rodinu loni přichystala Brňanka Tereza Němcová. „Chtěla jsem připravit rovnou veganské, tedy bez všech potravin pocházejících ze zvířat. Babička ale nechtěla přijít o svůj každoroční obřad s pečením cukroví. Bez másla si to nedokázala představit. Nahradila jsem proto jen kapra a řízek," svěřuje se žena.

Jako předkrm podávala klasického kroupového kubu s houbami. Houby hrály hlavní roli také v hlavním chodu. „Na internetu jsem si našla, že lze připravit kapří řízek z hlívy ústřičné," říká Němcová.

Houby marinovala několik hodin v oleji a koření na ryby. „Hlíva po koření získala chuť téměř jako filet z ryby. Poté jsem plátky obalila v trojobalu," popisuje přípravu.

Tento recept doporučuje na svém webu pro vegany také kuchařka Tereza Vandrovcová. „Hlívu lze vylepšit tak, že se ještě obalí v mořské řase. Díky tomu má pak chuť po rybině. Řasa je mazlavá. Lidé mají pocit, že jí klasického kapra s kůží," vysvětluje.

Mezi další vegetariánské vánoční klasiky podle ní patří také obalovaný celer. Vytvořila z něj recept s názvem Nekapr ovesný. „Celer se uvaří a nastrouhá nahrubo. Poté se smíchá s ovesnými vločkami, kořením na ryby a sojovou omáčkou. Směs se zalije zeleninovým vývarem a nechá čtyři hodiny uležet. Poté se z ní tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a smaží jako klasický kapr," uvádí Vandrovcová.

Autor: Michaela Římanová

24.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řidič srazil na přechodu ženu s malými dětmi. Nadýchal půl promile alkoholu

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Brněnsko /FOTOGALERIE/ – Nejméně čtyřicet let opečovával dvaašedesátiletý pěstitel bonsají z Ivančicka jednu ze svých vzácných rostlin. Zlodějům stačily tři minuty k tomu, aby mu ji ukradli ze zahrady. Muž ocenil borovici na čtyřicet tisíc korun.

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT