Stovky lidí od návštěvy slavností neodrazují ani teploty pohybující se pod nulou. „Dcera s kamarádkou chtěly vidět, co se na náměstí bude dít. Teple jsme se oblékly a vyrazily. Nás dospělé navíc zahřívá skvělý punč, dětem teplo dodá pohyb. Stále tu někde pobíhají," říká například Renata Pokorná, která na slavnosti vyrazila společně i se svojí přítelkyní. „Chlapi zůstali doma, nejspíš měli strach, že dostanou rýmečku," směje se žena.

To už se její pozornost přesouvá k pódiu, na kterém moderátor vyhlašuje soutěž o zakrslého králíka. „Ne aby tě napadlo se do ní přihlásit. Stačí, že máme kočku," zaráží Pokorná ambice dcery hned na začátku.

Na nezájem dětí o soutěž si pořadatelé nemohou stěžovat. Pod pódiem se jich schází hned několik. „Musíte tu ale mít rodiče. Kdybyste domů donesly králíka bez dovolení, asi by vás nepochválili," upozorňuje moderátor a vzápětí vyhlašuje podmínky klání. Děti v něm musí co nejvěrněji napodobit právě králíky. Dvě nejšikovnější si zve na pódium, tam už stačí zarecitovat velikonoční říkanku a mohou si zvíře odnést.

Tvrdohlavá zvířata

Prvního získává šestiletý Ondřej. „Moc jsem ho chtěl a rodiče mi to dovolili," říká chlapec, který svého nového kamaráda pojmenovává Pepa.

Soutěžící děti na pódiu střídá René Stupka a začíná na něm stavět překážky. „Jsou to zmenšeniny těch, které jsou používané při jezdeckém parkuru. Tyto ale zdolávají králíci. Jsou velmi učenliví a takzvaný králičí hop je rychle se rozvíjející sport," tvrdí Stupka, který je trenér a zároveň i rozhodčí v této netradiční disciplíně.

To už ale jeho dcery Lucie a Linda postupně procházejí s králíky parkurovou dráhu. „Někdy si králíci stejně jako koně pomohou a nějakou překážku shodí. Jsou stejně tvrdohlaví jak další zvířata. Navíc jsou zvyklí na teplejší prostředí," vysvětluje občasnou chybu zvířecích svěřenců Stupka.

Při svém vystoupení také popisuje, jakým způsobem je možné králíky různým kouskům naučit. „Je to hodně individuální. Nejde to naučit každého. Ale to je stejné i u psů. Králíci jsou přitom mnohem méně nároční," popisuje trenér.

Po skončení ukázky sportovního umění malých chlupáčů se diváci přesouvají ke stánku Petra Sirotka. Ten na náměstí vystavuje ty nejzajímavější kousky drobných domácích zvířat ze svého chovu. „Z holubů tu máme například krátkozobého pražského rejdiče nebo anglické kudrnáče. Ze slepic jsem vybral kohouta a samici brahmánky, která patří mezi největší kury," popisuje Sirotek.

Rodiče dětí si se zájmem prohlíží zboží asi čtyř desítek stánkařů. „Líbí se mi ručně vyráběné šperky i potraviny. Nakoupím na nich věci jak pro sebe, tak pro známé," říká Jaroslava Majerová z Brna.

Zájemci mohou slavnosti navštívit až do pátku. Na každé odpoledne organizátoři připravili zajímavý koncert, soutěže nebo velikonoční dílny. Ve čtvrtek si navíc pochutnají na speciálním špenátu. Výtěžek z jeho prodeje přispěje na provoz Hospicu svaté Alžběty v Brně.