„Naše oslavy jsou ovšem úplně stejné jako Vánoce, které lidé slaví v prosinci,“ objasnil Jozef Fejsak z brněnské pravoslavné církve.

Po sobotních bohoslužbách, budou v neděli pravoslavní držet slavnostní půst. „ K jídlu budeme mít tradiční zelňačku s houbami a pečený chleba. Připravím i fazole na husto. Jsou to ale všechno postní jídla, čili bez mléka a vajíček,“ popsala Fejsakova žena Maria.

Pořádné jídlo na všechny čeká až v pondělí. „To si někteří dávají tradiční salát a řízky. Ryby se u nás moc nedělají, je to spíše zvyk z Čech,“ uvedl Fejsak.

Jeho žena ale se slavnostním jídlem zatím stále nemá jasno. „Určitě to bude maso, protože nám končí čtyřicetidenní půst. Jestli ale udělám kuřecí řízky, nebo krůtu, to ještě pořád zvažuji,“ říká Fejsaková.

Během svých lednových Vánoc nezapomínají pravoslavní ani na cukroví. „Letos jsme pekli osm druhů. Nejoblíbenější rohlíčky a medvědí tlapky dokonce z dvojité dávky,“ popsal vánoční přípravy například Vladimír Sokol.

V pondělí se většina brněnských pravoslavných sejde večer v budově Nové radnice, kde probíhá farní večer. „Je to akce, kterou děláme už několik let. Společně zpíváme koledy a po dlouhé době můžeme poklábosit,“ doplnila Fejsaková.