Lidé mohou upozornit na problémy v jejich okolí hlavně na jednání zastupitelů. Mnohé radnice brněnských městských částí s nimi chtějí jejich připomínky probírat i jindy. Pořádají proto různá setkání a debaty.

Nový cyklus schůzek dnes zahajuje například radnice brněnské městské části Líšeň. „Chceme řešit problémy zdejšího sídliště. Každá ulice má trochu jiné problémy. Proto potřebujeme s jejich obyvateli jednat zvlášť. Dnes se na radnici sejdeme s lidmi z Molákovy ulice," sdělil líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Zájemci se na debatě od šesti hodin večer dozvědí víc například o plánovaných parkovacích místech, stavu dětských hřišť nebo možnostech oprav obecních domů. „Samozřejmě jim věnujeme prostor k tomu, aby nám sdělili své problémy v tomto místě," upřesnil starosta.

Do začátku letních prázdnin radnice uspořádá ještě debaty s obyvateli dalších čtyř ulic. „Přes prázdniny projekt vyhodnotíme, a pokud bude úspěšný, chceme na něj navázat. Není totiž jednoduché dozvědět se o všem, co lidi trápí. Jedna ulice v Líšni má totiž mnohdy víc obyvatel než menší vesnice," upozornil starosta.

Jednat s lidmi z určitých oblastí městské části chce i radnice brněnské Bystrce. „Pořádáme debaty nazvané O Bystrci v Bystrci. Konají se v některé ze zdejších restaurací. V prostředí, kde si s námi mohou dát třeba pivo, totiž lidé o svých problémech mluví mnohem otevřeněji než například při jednání zastupitelů. Někdy je těžké postavit se v plném sále a promluvit. Na poslední debatě, která se odehrála toto pondělí, přišlo asi třicet lidí. Docela mě to potěšilo," sdělil tamní místostarosta Tomáš Přibislavský.

Radnice pořádá také debaty ke konkrétním problémům. „Svoláváme je kdykoli, kdy se má rozhodovat například o územním plánu nebo nějaké důležité výstavbě," podotkl Přibislavský.

Lidem se přístup radnice líbí. „Určitě je sympatičtější debatovat se zastupiteli někde na pivu než na sebe koukat ve studeném sále. I oni jsou pak otevřenější a na rovinu řeknou, co je možné dělat," myslí si například Petra Vykoupilová, která žije v Laštůvkově ulici v Bystrci.

Přístup vedení městských částí oceňuje i Oldřich Kužílek ze sdružení Otevřená společnost. „Pořádání veřejných debat je určitě dobrý krok vstříc lidem. Důležitá je ale i forma těchto setkání. Pokud je například v roli moderátora starosta, vypadá to mnohdy pouze jako podlézání voličům," upozornil Kužílek.

Podle některých starostů jsou debaty cílené na určitou skupinu obyvatel problematické. „Když chceme představit nějakou stavbu, dorazí na diskuzi většinou jen odpůrci. Komu se projekt líbí, nemá potřebu se o něm někde bavit. Takovéto debaty pak pro nás nejsou příliš přínosné. I tak je kvůli větším akcím pořádáme," řekl starosta Kohoutovic Petr Šafařík.

Veřejné debaty se konají i v sousedních Bohunicích. „Bohužel o ně není zájem. Kvůli územnímu plánu jsme si připravili prezentaci asi za deset tisíc korun. Přišli dva lidé," zavzpomínal starosta Miloš Vrážel.

Témata debat

* změny územního plánu

* plánované stavby

* projekty soukromých investorů

* rozpočty radnic

* chybějící školy, školky, hřiště nebo parky

* kriminalita a bezpečnost

* opravy domů i komunikací

* chystané uzavírky