Díky pětiletému úsilí místních Rudka vyhrála titul Vesnice roku Jihomoravského kraje. „Komise prý neměla lepšího kandidáta. Věřím tomu. V obci je 360 obyvatel a do aktivit vesnice se zapojuje každý. Máme klub důchodců, pěvecký sbor Bobravanka, včelaře i ochotníky," jmenuje zapáleně starostka Marie Jirglová. Čiší z ní vitalita, energie a životní radost. První zářijový týden si Rudka zkusí celostátní kolo soutěže.

Bez závisti

Oproti nedalekému Litostrovu, kde se minulý týden opakovaly obecní volby, protože místní kvůli hádkám nezvládli sestavit zastupitelstvo, v Rudce panuje téměř nevinná atmosféra. „Nikdo si tady totiž nic nezávidí," myslí si fotografka Marie Jašová.

Na zahrádce před obecním úřadem historii obce připomíná železná ruda, kterou lidé vykopali při stavbě kanalizace. „Dokládá, jací jsou obyvatelé Rudky. Jde o bývalou hornickou vesnici, jsme jedna velká rodina," dodává starostka. Hodně železa obsahuje i potok Bobrava, který pramení v blízkém lesíku. Lidé si prameniště sami zrekonstruovali, aby se z něho stalo výletní místo.

Procházíme okolo devadesát let staré hasičské zbrojnice. Právě pětatřicet dobrovolných hasičů se stará, aby si lidé na akcích pochutnali na guláši či jiných dobrotách. Pořádají také zájezdy.

Osvěžení v létě lidé z Rudky najdou na přírodním koupališti. Za vstupné se nic neplatí. Kousek od areálu vítězství Rudky v soutěži připomíná cedule Stálo to za to, Rudka má zlato. „Když jsme přijeli, sešla se celá obec. Vítali nás kytkami, dary a dobrým jídlem," vzpomíná starostka s tím, že místním přesto něco chybí. Základní škola a nové chodníky, na které ale zatím obec nemá peníze.

Rudka před třinácti lety zaujala i známého režiséra Juraje Herze, který zaklepal na dveře stoletého Hostince u Melkesů. Uvnitř jsou stále starodávné židle, tradiční malované ornamenty na zdích a bytelná stará kamna. „Hospodu dědíme z generace na generaci. Herz si nás proto vybral kvůli natáčení seriálu Černí baroni," vzpomíná majitelka Lenka Trnková. Podpírá si záda, čeká totiž dítě, které už má úlohu v obci předurčenou. „Bude z něho v zimě Ježíšek v živém betlému," usmívá se budoucí matka.

Láska k přírodě

Její potomek bude jednou chodit do tamní přírodní mateřské školy. Osmadvacet dětí vyráží do přilehlého lesa a vedení obce jim plánuje postavit i hřiště v přírodním stylu.

Vychovávají je tím k lásce k přírodě a k zemědělství. „Máme tu víc než padesát traktorů. To znamená, že na jeden traktor připadá zhruba sedm lidí. I proto zvládáme hodně věcí sami. V zimě se staráme o prohrnování cest, v létě zase sečeme trávu, která přerůstá až do silnic," vysvětluje zemědělec, místní hasič a místostarosta v jedné osobě Josef Fukan. Spolu s ostatními usedlíky má jasno: „Půdu neprodáme! Naopak, obděláme každý její kousek," shodují se.