Královopolští si na zmíněný chodník stěžují. „Úsek od fakulty strojního inženýrství až k zastávce vypadá ošklivě a je nepohodlný,“ řekla třeba kolemjdoucí Jana Vychytilová.

Na neutěšenou situaci upozornil redakci Brněnského deníku Rovnost stěžovatel, který nechtěl uvést jméno. „Vypadá to tam stejně už rok. Nedaleko je stadion, na který chodí sportovci i ze zahraničí. Dělá to špatnou reklamu městu,“ uvedl a upřesnil, že pracuje poblíž.

Podle zástupců městské části patří pozemky a keře u chodníku různým správcům. „Situaci prověříme a zkusíme zajistit nápravu,“ řekla mluvčí radnice Olga Pelcová.

Systém údržby zeleně v Brně
• Některá místa zejména v centru města spravuje Veřejná zeleň města Brna, úřady městských částí si najímají na úpravu stromů a keřů většinou soukromé firmy.

• Pokud větve sahají na chodník ze soukromého pozemku, musí úřad k jejich odstranění vyzvat majitele pozemku.

• Zástupci města plánují systém sjednotit, do konce listopadu mají mít plán na správu veškeré městské zeleně.

Problém s překážejícími větvemi stromů řešili chodci i v Obřanech. Po upozornění je odstranil majitel pozemku. „Pokud máme podnět od lidí, řešíme ho. Městskou část navíc procházejí zaměstnanci odboru životního prostředí,“ uvedla starostka Klára Liptáková.

Stromy a keře mají v Brně na starost právě městské části. „Prorůstající trávu v dlažbě mají odstranit při běžném čištění silnic. Přerůstající větve řeší výzvou majiteli pozemku,“ vysvětlila mluvčí společnosti Brněnské komunikace Vladimíra Navrátilová.

Zjištění majitele či správce pozemků však podle bohunického místostarosty Milana Hrdličky situaci zpomaluje a komplikuje. „Z větší části se o městské pozemky staráme my. Jsou i místa, o která pečuje přímo město, nebo patří kraji či státu,“ popsal.

Chátrající Esslerova textilka v brněnských Obřanech
V maloměřické textilce opravili turbínu. Majitel plánuje i další rekonstrukce

O zjednodušení péče se již od letošního března snaží i zástupci města, kteří chtějí mít do konce listopadu vypracovaný návrh na jednotný systém správy zeleně. „Zároveň jasně stanovíme správce konkrétních lokalit. Počítáme s tím, že se městské části postarají o zeleň na svém území. Dostanou na to samozřejmě dostatek peněz,“ sdělil náměstek primátora Martin Ander.

Součástí plánu je i rozdělení stromů, keřů a travnatých ploch do čtyř tříd s různou intenzitou údržby. „Chceme městským částem vytvořit standardy, jakým způsobem a jak často se mají starat,“ doplnil Ander. Mapu zón zveřejní i na webových stránkách města.

Špatně nebo nedostatečně upravené stromy a keře mohou být pro lidi v okolí nebezpečné. V srpnu 2013 třeba při bouřce spadly větve uschlého topolu na fotbalové fanoušky a zranily je. Úředníci magistrátu a městské části se neshodli, který úřad je za strom odpovědný. Policisté proto případ odložili. Za nehodu podle nich mohla shoda administrativních kroků a složitá byrokracie.

Kominík
Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu