To chtěla získat společnost Veveří centre od roku 2007. „V žádném případě nechceme od projektu ustoupit. Stažení žádosti je nezbytný krok, který usnadní práci státní správě a naopak začátek stavby uspíší,“ uvedl jednatel společnosti Oldřich Špůrek.

Územní řízení na konci února zastavil stavební úřad radnice Brna – středu. Podle tamního starosty Libora Šťástky může opravdu postup investora rozhodování úřadů urychlit. „První žádost podal v době platnosti starého stavebního zákona. Nyní by musel svoji původní dokumentaci přepracovávat podle nového. Jednodušší bude, když projekt přepracuje tak, aby rovnou splňoval platné normy. Poté jej může předložit k posouzení znovu,“ uvedl Štástka.

I přesto ale podle něj výstavba v nejbližší době nezačne. „Pokud se rozjede nové územní řízení, opět se k němu musí vyjádřit všechny dotčené organizace. Samozřejmě svoje námitky mohou podat také sousedé, a se všemi se úřady musí vypořádat. Projednávání nového územního řízení může trvat klidně i několik let,“ uvedl Štástka.

Jednatel společnosti Špůrek konkrétnější k dalšímu postupu výstavby být nechce. „Termín zahájení stavby je závislý především na udělení územního rozhodnutí. Chceme ale vše co nejvíce uspíšit,“ uvedl jednatel.


Celkový pohled. Vizualizace: Veveří Centre

Brzkou přestavbu areálu by přivítal i starosta Šťástka. „Je to ideální místo na vznik podobné ho objektu. To, že chátrající areál nahradí novostavby, Brnu jedině prospěje. Město nové byty potřebuje,“ uvedl starosta.

Jeho názor sdílí i realitní makléř Radim Srbecký ze společnosti Patens Real. „Nové byty v blízkosti centra města jsou stále žádané. Investor v případě rozumné ceny nebude mít s jejich prodejem problém,“ sdělil Srbecký.

S úpravou nevyužívaných pozemků souhlasí i architekti. „Staré armádní sklady se do okolní zástavby nikdy nehodily. Výstavba bytového komplexu je určitě přínosnější,“ uvedla například Helena Bartošová z architektonického studia Archatak.

Původní projekt starý několik let se kvůli novým jednáním s úřady příliš nezmění. „Stále počítáme s využitím pozemků podle původních plánů,“ sdělil jednatel Špůrek, který je zároveň jednatelem společnosti Manhattan Development. Ta pozemky vlastní. Investor v areálu v budoucnu počítá i se zachováním provozu supermarketu. Ostatní budovy jsou už nyní převážně zdemolované.

O přestavbu opuštěných vojenských objektů se snaží i v dalších městských částech. Například ve Slatině v místech bývalých kasáren v současnosti vzniká sídliště pro zhruba tisíc lidí. Naopak svých nevyužívaných objektů se zatím armáda nechce zbavit v Židenicích a v Brně -Severu.