První, pokud složí zkoušky, nastoupí od dubna, druhý od července. Ve městě tak bude ve službě nově sedm městských policistů.

Pohozený přední nárazník auta na parkovišti u Bobycentra.
Okolí stadionu za Lužánkami v Brně se mění v skládku. Nechutné, popisují lidé

"Když je nějaká matka s kočárkem na procházce v parku nebo starší člověk, necítí se úplně komfortně, když tam mládež hlučí a padají vulgární výrazy. Pak tam nechtějí chodit, což je špatně. Když strážník projde parkem, působí jako preventivní prvek,“ zmínil Novák.

Úkolem strážníků je i kontrola okolí autobusového nádraží či zdravotního střediska. Díky většímu počtu se může podle starosty zvýšit počet služeb v odpoledních hodinách i o víkendech.

Hledání strážníků a policistů v kraji:

Pohořelice:

2 noví strážníci, celkový počet 7

Brno:
asi 50 volných míst, celkově nyní zhruba 500 strážníků

Znojmo:
nyní 44 strážníků, dalších 8 hledají

Policie v kraji:
nyní hledají: 128 vhodných uchazečů

za dva roky může přibýt: 163 nových tabulkových míst i s přirozenými odchody má republiková policie v plánu přijímání stovek policistů

Nové strážníky hledají také v Brně. Musí mít maturitu a projít testy. Tamní městské policii nyní schází asi padesát lidí. „Snažíme se obsadit místa, která jsme dostali navíc k roku 2016, kdy už byla velmi nízká nezaměstnanost. Vyšli jsme vstříc poptávce obyvatel po zvýšení počtu strážníků v okrajových částech města a zlepšení pocitu bezpečí například na sídlištích,“ uvedla mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

V posledních letech se mohou stát strážníky i lidé mladší jednadvaceti let. Ve svých devatenácti nastoupila v roce 2018 v Brně třeba Klára Kiliánová. „Práce je neuvěřitelně různorodá. Jeden den se zabýváme napadením, druhý den krádeží a hned na to řešíme složitou situaci v dopravě,“ poodkryla.

S nedostatkem strážníků trvale bojují ve Znojmě. Aktuálně jich potřebují osm, aby doplnili stav. „Nejvíc uchazečů propadne sítem na zdravotní nezpůsobilosti,“ přiblížil ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

O zřízení obecní policie uvažují v Hevlíně na Znojemsku.

Své stavy momentálně doplňují také policisté na jihu Moravy. „Hledáme 128 vhodných uchazečů. Do budoucna počítáme s dalším personálním posílením, za dva roky by u jihomoravské policie mělo přibýt 163 nových tabulkových míst,“ vyčíslil šéf policistů v kraji Leoš Tržil.