Kadlecová s brněnským kolegou Robertem Mikulíkem provedli s dalšími výzkumníky z Floridy a Stockholmu analýzu téměř 12.000 dvojčat, která se narodila už v letech 1886 až 1925. „Dvojčata v padesáti letech zodpověděla dotazník ohledně množství konzumovaného alkoholu. Potom až do roku 2010 se sledovalo, zda se u nich vyskytla mrtvice nebo jiná onemocnění," uvedla asistentka ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Analyzovaná data pocházejí z největšího registru dvojčat na světě, který spravuje Karolinský institut ve Stockholmu.

Srovnání jednovaječných dvojčat ukázalo, že když jedno z nich pije alkohol zřídka a druhé více, může nadměrná konzumace zkrátit čas vzniku mozkové příhody až o pět let. „Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu by měla být považovaná za rizikový faktor pro cévní mozkovou příhodu," upozornil Mikulík, který se onemocnění věnuje dlouhodobě.

Vyšší riziko mrtvice způsobuje jakýkoliv alkohol. „Nezáleží, jestli člověk vypije dvě piva, dva panáky tvrdého alkoholu nebo dvě sklenice vína. Vše má přibližně shodný obsah alkoholu," informovala Kadlecová.

„Mrtvice je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných," doplnila Veselá.