Cílem značky iisign je zvýšit bezpečí chodců i zvýšit pozornost řidičů. „Značka díky čidlům zaznamenává blízkost chodců v dosahu přechodu i blížící se auto. Určí rychlost a řidiče upozorní na možné nebezpečí světelnou signalizací,“ sdělil jednatel společnosti Compactive, která za vývojem značení stojí, Lubomír Kuča.

První značka už stojí u dětského hřiště za nákupním centrem Olympia v Modřicích na Brněnsku. Další umístění značení je v plánu ve Veslařské ulici v brněnském Jundrově u přechodu před základní a mateřskou logopedickou školou a právě v Kohoutovicích. „Nejvíce žáků tam chodí na trolejbus. Jedná se o čtyřproudou silnici, která míří v tomto místě do zúžení. V historii jsme tam zaznamenali vážné nehody včetně těch s chodci," řekl kohoutovický starosta Jakub Hruška.

Jihomoravský biohazard tým společně se záchranáři, hasiči a hygieniky nacvičoval zásah u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.
Jihomoravský biohazard tým v akci: podívejte, jak si poradí s člověkem s ebolou

Nyní tam hlídkují v době kdy děti chodí do školy strážníci, po osazení značky by svou přítomnost omezili. Hruška původně doufal, že značku spustí už od začátku tohoto školního roku.

Policisté musí odsouhlasit, zda jim značka na daném místě dává smysl. „Věříme, že do půl roku bude na silnici,“ uvedl obchodní manažer Compactive Richard Jílek.

Měří počty i rychlost

Značky dokáží kromě bezpečnostní funkce také zaznamenávat, ukládat a odesílat statistická data jako počet projíždějících aut a chodců nebo průměrnou rychlost aut. Záleží na představitelích měst nebo obcí, zda data budou chtít. „Řízený přechod pro chodce stojí v České republice tři až šest milionů korun. My máme zatím cenu stanovenou tak, že to bude zhruba desetkrát méně,“ vyčíslil Jílek.

V Kohoutovicích se představitelé radnice domluvili se zástupci firmy na pilotním projektu. „Máme výsadu, že značka u nás bude umístěná bezplatně. Možností je i varianta se statistickými údaji, nicméně v pozdější části projektu. V první fázi se těšíme na zvýšení bezpečnosti,“ podotkl Hruška.

iisign
Je chytré dopravní značení.
Díky čidlům zaznamená blízkost chodců v dosahu přechodu i blížící auto.
Řidiče upozorní světelnou signalizací.
Dokáže také sbírat data o počtu chodců či aut.
V testovacím režimu bude brzy v brněnských Kohoutovicích u Základní školy Chalabalova ve Veslařské ulici v Jundrově.

Značka může být napojená na elektřinu. „Jsou ale místa v obcích, kde není infrastruktura, tam bude napájení ze solární energie,“ poznamenal Jílek.

Po zkušebním provozu chce firma nabídnout značky i na další místa nejenom v republice.

Dopravní komplikace na brněnském Mendlově náměstí a v jeho okolí.
Takto vypadá první den rozkopaného Mendláku: zpoždění půl hodiny, zahlcené okolí

Pozitivně vnímá tuto novinku krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek. „Každé značení nebo výstraha, která je adresná pro chodce, případně řidiče, je přínosem pro oba. Vzájemně o sobě ví,“ komentoval.

Pochválil také, že značka reaguje na pohyb v okolí přechodu a nezatěžuje řidiče nadměrným blikáním a neupoutává zbytečně pozornost.