Králík poslouchá pokyny svého majitele. Kromě bezchybného zdolání překážek je důležitý také čas, za který trať zdolá. „Závodí králíci, kteří už mají skákání v genech, celkem je jich tady 286. Závodníci jsou i ze Slovenska. Zajímavé je, že většinou jsou majitelkami králíků mladé ženy, ale letos už se přihlásil i jeden kluk,“ přibližuje předseda krajského sdružení Českého svazu chovatelů Radek Novotný.

Králíci startují v několika kategoriích. Kromě parkuru také běží rovinu, skáčí do výšky nebo do dálky. „Zájem o tuto soutěž se každý rok zvyšuje i pro návštěvníky je atraktivní,“ poukazuje Novotný.

Záběr z počítačové hry založené na zápiscích snů dcery prvních majitelů brněnské vily Stiassni Susi. Hra vznikla na popud ženiny vnučky. Aktuálně ji vytváří vývojáři z Fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity.
Snový svět Susi Stiassni lidem přiblíží videohra. Hráči nahlédnou do slavné vily

Králičí hop je součástí výstavy králíků, drůbeže, holubů, okrasného a exotického ptactva, která se koná ve vedlejším pavilonu. „Dohromady tady lidé mohou vidět přes pět tisíc kusů zvířat. Máme tady také raritu, holuba Pomořanského voláče,“ zmiňuje Novotný.

Organizátoři se snaží lidem a hlavně dětem rovněž ukázat zvířata v jejich přirozeném prostředí. „V tomhle jezírku mohou vidět zakrslé kachny,“ ukazuje jednatelka výstavy Dagmar Malá.

Své místo mají na výstavě například angorsští králíci. „Už jsou spíše výjimeční. Dříve se vykupovali na angorskou vlnu, nyní je bohužel situace taková, že už je nikdo nevykupuje. Chovatelé si je sami stříhají, sami z vlny pletou svetry. Je to velmi pracná záležitost,“ říká Malá.

Výstava pokračuje i v neděli od devíti ráno do jedné hodiny odpoledne.

Schránky projektu Pozitivní zprávy pro přání adresovaná osamělým najdou zájemci spolu s bílými kartami a pohlednicemi v Brně, v Lednici na Břeclavsku a v Břeclavi.
Dětská přání vykouzlí úsměv důchodcům