Kolejová lanovka povede od ledních medvědů k Africké vesnici na vrcholu Mniší hory. „Plánujeme ji při západní hranici zoo. Trasa nahoru bude přímá, dolů povede klikatě lesem s možností nahlížet do přilehlých expozic,“ přiblížila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Pozemní lanovka, ilustrační foto.
Lanovka v brněnské zoo za 84 milionů: Zbytečná, vyhozené peníze, vadí kritikům

Předpokládané náklady na výstavbu lanovky jsou téměř pětaosmdesát milionů korun. „Díky zvolenému pohonu, kruhovému průřezu kolejnic a magnetickému brzdnému systému je provoz dráhy takřka bezhlučný. Stejné systémy lanovek se budují i na území národních parků a chráněných přírodních rezervací,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Podle ředitele zoo Martina Hovorky zajistí lanovka pro návštěvníky větší komfort a atraktivitu. „Předpokládáme, že v příštím roce zajistíme nezbytná povolení pro výstavbu. První lidé by na vrchol Mniší hory mohli vyjet v roce 2023,“ řekl.

Takto by měla vypadat nová Brněnská třída.
Kritika připravované Brněnské třídy: Pruh mezi auty je málo, zaznívá od cyklistů

Za hodinu sveze lanová dráha až dvanáct set pasažérů. Kabinky poslouží pro čtyři až šest lidí.

Jak už Deník Rovnost nedávno informoval, nad smysluplností vynaložené částky se někteří lidé pozastavují. „Lanovka mi přijde úplně zbytečná. Jsou to vyhozené peníze,“ prohlásila už dřív třeba Renata Kašná.