Ani ne týden před volbami vydali brněnští politologové video, kde lidem vysvětlují některé mechanismy volebního boje.

Varují hlavně před populistickými kandidáty a ukazují, jak populistickou rétoriku poznat. „Každé volby se snažíme upozornit na problém, který je s nimi spojený. V těchto volbách jsou to podle nás chytlavá hesla populistů, kteří však už nenabízí konkrétní řešení,“ vysvětlil odborný asistent katedry politologie Miloš Gregor, který je tvůrcem scénáře.

Zdroj: Youtube

Zdroj: YouTube/ Katedra politologie FSS MU

Nahrávka umístěná na serveru Youtube nejdříve ukazuje, proč mají lidé tendence k populistickým uskupením tíhnout a jak funguje zjednodušování témat, díky kterým populisté bodují. „V České republice se to týká především diskuse o korupci nebo migrační problematiky,“ uvedla Martina Fojtů z tiskového odboru univerzity.

Politologové upozorňují na časté rychlé soudy a rázné dělení věcí na dobré a zlé. I to je podle nich oblíbená předvolební praktika těchto uskupení. „Další problém vidíme v apatii části voličů, kteří se k volbám nechystají,“ sdělill Gregor.

Video proto pracuje také s argumentem řady potenciálních voličů, kteří se letos svůj hlas odevzdat nechystají, protože nevidí vhodného kandidáta. Podle průzkumů to byl ještě před několika dny každý čtvrtý člověk u nás, tedy asi milion voličů. „Lidé často říkají, že svým jedním hlasem nic nezmění, ale toto už je masa, která mnoho věcí ovlivnit může,“ upozornil Gregor.