Už když plavci přicházejí k vodě, je na nich poznat, který z nich je na zimu více zvyklý. Nejstarší účastník dvaasedmdesátiletý Bohumil Pácl postává na břehu jen v plavkách. „Mně zima vůbec není. Koupání je pro mě jako droga, dělá mi to dobře na psychiku. A tělo je na to už dávno zvyklé," vysvětluje otužilec, který se koupe v ledové vodě téměř třicet let.

Naopak Marcela Pelikánová se otužuje teprve od podzimu a choulí se zabalená do županu. „Nejhorší je to čekání na břehu. Teploty do pěti stupňů Celsia zvládám, ale Svratka má teď jen dva. Zimu pociťuji hlavně na prstech," komentuje Pelikánová.

Letos je mezi jedenácti novými členy, které brněnští otužilci vítají mezi sebe. „Po řece Svratce ať srdce tvé vždy snívá. Ty měj ji rád v létě i když je zima," recituje Michal Moravec a lije nováčkům vodu nabranou miskou v řece za krk.

Pak už je čas na koupání. „Plaveme jen rekreačně. Žádné závody," říká do mikrofonu moderátor Petr Mihola.

Divákům se z pohledu na rozjařené plavce tají dech. „Bydlím v Bystrci a na otužilce se chodím dívat pokaždé, když mám čas. Já sám se ale v zimě koupu jen ve vaně," směje se i René Kovačík.