1. PŘÍSAHA POLICISTŮ A HASIČŮ

Kdy: v pátek15.45 hodin
Kde: náměstí Svobody
Vstupné: zdarma

Slavnostní přísahu složí noví policisté a hasiči v pátek oVídpoledne na brněnském náměstí Svobody. Návštěvníci si navíc prohlédnou hasičskou techniku a po ukončení slavnostního slibu uvidí průvod soutěžních družstev mezinárodního policejního mistrovství České republiky v jízdě na koni, které se uskuteční v sobotu v areálu Panské líchy v Brně. „Po páté hodině se náměstím rozlehnou sirény hasičských aut. Začne cvičení, které bude simulovat požár výškové budovy," popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

2. ZÁVODY V BĚHU SE PSEM

Kdy: sobota 13.00 hodin
Kde: Ořešín
Vstupné: startovné je 250 korun

Canicrossové závody neboli běh se psem si mohou vyzkoušet zájemci v sobotu v brněnském Ořešíně. Canicross spojuje sport, pohyb v přírodě, kynologickou aktivitu i souhru se psem. „Zájemci se mohou přihlašovat předem přes internet i na místě. Startovné zaplatí před začátkem závodu," sdělil jeden z organizátorů Šimon Cipro. Dospělí poběží trasu dlouhou čtyři tisíce dvě stě metrů. Děti a mládež do osmnácti let mají trať o kilometr a půl kratší. Pes musí mít alespoň dvanáct měsíců. Po celou dobu závodu bude na vodítku.

3. SLAVNOSTI MOŘE

Kdy: sobota od 11 do 19 hodin
Kde: Burianovo náměstí
Vstupné: zdarma

Své umění předvedou v sobotu kuchaři brněnských restaurací na šesti grilech na Burianově náměstí. „Na jednom místě lidé ochutnají spoustu rybích pokrmů. S něčím takovým se v Brně setkají jen ojediněle," popsal Martin Baráček z pořádající společnosti Ocean48. Vstup je zdarma. „Cena každé porce se bude pohybovat do sto korun," dodal Baráček.

4. FESTIVAL VÍNA

Kdy: sobota od 10 do 23 hodin
Kde: hrad Špilberk
Vstupné: 200 korun

Festival vína a gastronomie Theatrum Vinum v dobových kostýmech z období vlády Marie Terezie obsadí v sobotu brněnský hrad Špilberk. Lidé se mohou těšit na pohádkové divadlo, dobové scénky nebo historickou prohlídku kasemat s průvodcem. Vstupné je dvě stě korun.