Festival Víno z blízka v sobotu vrcholí. Akce, která začala osmého listopadu, nabízela degustaci vín v brněnských restauracích. V sobotu lidé na mnoha místech v centru Brna najdou také doprovodný program a setkají se tam s vinaři. Velká degustační sobota začíná v deset hodin dopoledne, končí o dvanáct hodin později. „Vstupenku na akci si lidé mohou koupit v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Joštově ulici. Stojí 790 korun," řekl ředitel festivalu Víno z blízka Juraj Flamik.
Lidé za tuto cenu dostanou tištěného průvodce festivalem, volný vstup na doprovodné akce a degustační sklenici. „Je speciálně označená, lidé s ní mohou neomezeně ochutnávat na všech místech v Brně. Dostanou také slevový kupon v hodnotě sto korun. Za ten mohou u vinařů pořídit lahvové víno," dodal ředitel.
Na akci se chystá i Radek Ryba. „Je to jedinečná příležitost, jak ochutnat tolik vín za jeden den. Konzumace není omezená, proto se mi zdá cena přijatelná," řekl Brňan.
Lidé mohou vybírat z 250 vzorků vín. Ochutnají je i v brněnském podzemí. „Jsou to dva vinné sklepy na ulici Hlinky, konkrétně na Kantnýři a Hlinky 52. Oba mají statut historických sklepů. Jsou soukromé, proto se do nich lidé jindy v roce nedostanou," upřesnil Flamik.
Doprovodné akce
– V restauraci La Bouchée v Údolní ulici lidé od čtrnácti hodin uvidí, jak se otevírá šampaňské pomocí napoleonské šavle. Předvede jim to mistr České republiky tohoto umu Kamil Prokeš.
– Historické vinařské sklepy na Kantnýři, Hlinky 56, přilákají lidi na komentované prohlídky. Průvodci představí příběh židovské rodiny, která prostor vlastnila. Prohlídky začínají v 14.15, 15.30 a 16.45 hodin.
– Na Hlinkách 52 začne v 15 hodin přednáška Brno - město vína. Historik Michal Konečný lidi provede vinařskou minulostí Brna.
– V 18 hodin k vínu zahraje cimbálová muzika Májek v Café Mezanine.
Další z celkem šestadvaceti míst včetně sklepů, kde lidé vína ochutnají, jsou restaurace a vinotéky. Čekat tam na ně budou i vinaři. „Snažili jsme se vybírat podniky se sklepními prostory, kvůli atmosféře. Jedná se například o restauraci U kouřícího králíka v Křídlovické ulici nebo restaurace Na Švábce v Údolní ulici," upozornil ředitel.
Organizátoři oslovili i restauraci Koishi fish & sushi restaurant, kde bude svá vína prezentovat firma Gotberg. „Tuto značku u nás naléváme i mimo festival. Jsme s ní spokojení. Podle organizátorů v sobotu vína ochutná až šest set lidí, jsme na ně připravení," sdělila manažerka restaurace Simona Elsnerová.
Organizátoři oslovili šestadvacet vinařů. „Festivaly otevřených sklepů po jižní Moravě organizujeme pět let. Všechny vybrané vinaře známe. Chtěli jsme také, aby našly zastoupení všechny čtyři moravské vinařské podoblasti. To se podařilo," sdělil ředitel.
Vinařství Vladimír Tetur bude vzorky nabízet v restauraci U Zlaté veverky na Zelném trhu. „Nabídneme jedenáct druhů. Oblíbené odrůdy jsou hlavně rulandské šedé a rulandské modré. S akcí jsme zatím spokojení. Chodí hodně lidí. Je to pro ně zpestření sychravých dní," sdělil majitel vinařství Vladimíra Tetur.
Pořadatelem akce je Nadace partnerství. Letošní ročník si pochvaluje. „Akci v Brně pořádáme podruhé. Vloni se ale jmenovala Festival otevřených sklepů. Letos zatím přišlo dvakrát tolik lidí než vloni. Jsme rádi, že si Brňané na naše akce postupně zvykají," řekl Flamik.
V neděli festival uzavírá Předvánoční vinný trh v atriu Fakulty sociálních studií. Začne v devět hodin ráno a skončí ve tři hodiny odpoledne. Pro lidi se vstupenkou ze soboty je zdarma. Ostatní musí zaplatit 280 korun. „Návštěvníci tam mohou nakoupit všechny vzorky z festivalu za výhodné ceny. Samozřejmě mohou vína degustovat," sdělil Flamik.