Podle ředitele vinařského družstva Templářských sklepů Čejkovice Pavla Pastorka spotřební daň, která za litr vína vychází na deset korun, poškodí celé hospodářství. „Je to totální krok vedle. V České republice je devatenáct tisíc hektarů vinic. Ve Španělsku a Francii je milion hektarů a spotřební daň na víno nemají. Kdyby daň byla přínosem pro státní ekonomiku, dávno by ji zavedli. Budeme se bránit. Vinaři budou táhnout za jeden provaz,“ zdůraznil Pastorek.

A obranou je právě petice, kterou včera představil Svaz vinařů České republiky a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Je to poprvé, kdy se kraj pustil do petice proti vládním opatřením. Daň se sice týká celé republiky, pětadevadesát procent vinařství je ale na jižní Moravě. Pro oblasti jako Znojemsko nebo Hodonínsko bude daň likvidační. Veškeré naše dosavadní pokusy přesvědčit o tom vládu selhaly. Petice je poslední možnost, která nám zbývá,“ upozornil Hašek.

Petice se od středy šíří mezi jihomoravskými politiky napříč politickým spektrem, mezi vinaři a každý zájemce si ji může stáhnout také na stránkách kraje a Svazu vinařů. Hejtman navíc požádá obce, aby petici vystavily na svých úřadech.Vinaři zase počítají s tím, že se petice rozšíří do vináren a vinoték. „O petici jsem zatím neslyšel, ale je to výborný nápad. Cokoli, co pomůže. Daň by mi při podnikání uškodila. Musel bych zdražit a lidé by začali kupovat levnější zahraniční vína,“ myslí si majitel brněnské vinotéky U tří knížat Pavel Nešpůrek.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba ale daň zahraniční vína nezvýhodňuje. Platí totiž také pro ně. Na rozdíl od malých vinařů, kteří mají být z daně osvobozeni. „Chceme malé a drobné vinaře ochránit. U nich bude osvobození od daně trvat. Daň bude ale platit i pro dovážená vína, které tvoří více než polovinu u nás prodávaného vína. Také budeme hledat řešení v problematice vinařství, jako jsou dotace,“ upozornil Jakob.

Dodal, že hlavním cílem ministerstva je prosadit rovné podmínky pro všechny. „Právě z těchto důvodů se navrhuje upravit zdanění tichého vína. Nyní totiž platí nulová sazba daně z tichého vína, což je značný rozdíl oproti zatížení jiných alkoholických nápojů,“ upozornil.

Člen Svazu vinařů České republiky a generální ředitel společnosti Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný ale tvrdí, že právě vinaři by měli mít výjimku. „Výroba vína se od výrob jiného alkoholu značně liší. Nemůžeme si v Litvě koupit levný alkohol a doma ho jen naředit vodou a bylinkami. Musíme si udělat vinice a čekat tři roky, než něco poroste. Návratnost je alespoň dvanáct let a v tom je naše postavení výjimečné,“ zdůraznil Šťastný.

S tím ale nesouhlasí Karel Holoubek z vyškovského pivovaru. „Daň by měla být za všechny nápoje obsahující alkohol. Každý si dokáže najít argument, proč zrovna ten jeho alkohol je výjimečný a měl by být z daně osvobozen. Ani pivo se nevyrobí ze dne na den. Trvá to měsíce a vkládáme spoustu energie do ohřevu a chlazení. Daň ale platíme, jako každý jiný,“ podotkl Holoubek.