Včera začali lahodný mok prodávat v brněnské vinotéce pod Petrovem. Jde o burčák z panenské sklizně společnosti PPS Agro ze Strachotína na Břeclavsku.

„Hrozny nejranějších odrůd dozrály letos o tři týdny dříve a už se na ně začínají slétávat špačci. Proto teď lisujeme každý den. Vůbec poprvé jsme burčák vyrobili o víkendu na strachotínské hody,“ uvedl manažer společnosti Jan Rozek.

Litr sladkého nápoje z rané odrůdy Irsai Oliver si mohou Brňané ve vinotéce koupit za šedesát korun.

Vinárna pod Petrovem je zatím v Brně výjimkou, protože ve většině místních vinoték a vináren dosud hosté burčák ochutnat nemohou. Ještě pár dní si musejí počkat.

„Prodej burčáku jsme plánovali až na příští středu, ale už teď se nám ozývají dodavatelé. Je možné, že prvních ochutnávek se naši zákazníci dočkají už na konci tohoto týdne,“ prohlásil vedoucí Moravské vinotéky na Mojmírově náměstí Jakub Adámek.

Také tam prý nejspíš půjde o odrůdu Irsai Oliver a litr by měl stát mezi dvaačtyřiceti a osmačtyřiceti korunami.

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce tak ideální podmínky pro zrání hroznů vinaři dlouho nezažili. „Slyšel jsme jednoho pamětníka, že letošní rok je podobný roku 1945. Díky mírné zimě tehdy také vinice brzy vyrašily a na jaře bylo stejně sucho i slunečno,“ poznamenal.