Společnost Observe design tvoří tři mladí muži lékař, inženýr a designér. „Sešli jsme se při projektu, který měl objevit a popsat problémy v indickém zdravotnictví. Pracovali jsme v nemocnici v Novém Dillí a vytipovali jsme přes padesát věcí, kde jsme se také snažili navrhnout řešení. Když jsme hodnotili obchodní potenciál projektů a kolika lidem můžou pomoci, zlepšení hygieny rukou nám vyšlo na prvním místě," popisuje šestadvacetiletý ředitel společnosti Aanan Khurma.

Na světě podle něj zemřou kvůli infekci získané v nemocnici ročně asi čtyři miliony lidí.

Existují nařízení, podle kterých si lékaři i sestry musí pravidelně dezinfikovat ruce. Při hektickém provozu je však dodržování předpisů nemožné. „Zdravotníci oceňují, že se konečně někdo tento problém snaží řešit z jejich pohledu, nejen vydáním dalšího nařízení. Mají dezinfekci pořád u sebe. V budoucnu chceme navrhnout i model, který dá signál, kdykoli lékař nebo sestra přijde do kontaktu s pacientem, aby na umytí rukou nezapomněli," říká Khurma. Příruční dezinfekce se už testuje v brněnských nemocnicích a podle Khurmy jsou zdravotníci spokojení.

Do programu pořádaného Jihomoravským inovačním centrem se tři Indové dostali, protože své podnikání chtěli rozvinout na evropském trhu a kontakty v Indii nebo v USA už si vytvořili. „Nastavení evropské zdravotní péče je podobné jako v Indii. Chtěli jsme najít akcelerátor pro mladé firmy a objevili jsme StarCube," dodává Khurma.