Policejní manévry, omezení dopravy na nezbytně nutnou dobu, divící se kolemjdoucí a burácející dav s modrobílými šálami na krku. Takový obrázek mohli lidé shlédnout v okolí brněnského hlavního nádraží. Za děním, které se z běžného nádražního ruchu vymyká, stojí pondělní dohrávka sedmadvacátého kola Gambrinus ligy. Utkání 1. FC Brno, které na svém trávníku v brněnské Srbské ulici hostilo ostravský Baník.

Rychlík měl „sekyru“

S půlhodinovým zpožděním oproti jízdnímu řádu dorazil v pondělí krátce před půl čtvrtou odpoledne na brněnské hlavní vlakové nádraží rychlík R 736. Prvních osm vagonů plně obsadilo přes osm set fanoušků prvoligového klubu Baník Ostrava. Ve čtyři odpoledne přijel druhý rychlík z Ostravy. V něm cestovala jen necelá třicítka fanoušků, kteří první spoj nestihli.

Zatímco si brněnský klub mne ruky nad tím, že zřejmě v letošní lize poprvé vyprodá stadion, policisté a strážníci už od pondělního rána šikovali řady. „Utkání jsme vyhodnotili jako extrémně rizikové. Na fotbal jezdí nejen příznivci kopané, ale i lidé, kteří dělají výtržnosti,“ upozornil šéf brněnské pořádkové policie Karel Krainer.

Rychle do autobusů

Příznivci hostí zastavili na bezmála čtvrthodinu veškerou dopravu v Nádražní ulici. Policisté je totiž doprovodili do přistavených autobusů poblíž Nových sadů. „Na objednávku fotbalového klubu jsme připravili deset kloubových autobusů, které zajistili přepravu fanoušků Baníku z hlavního nádraží na stadion a po skončení zápasu zase zpět,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová. Podle ní šlo o kloubové autobusy nejstarší řady, tedy z poloviny 90 let minulého století.

Rozvášnění fanoušci, kteří se už nemohli dočkat prvního výkopu, kromě burácejícího řevu nepředvedli nic, co by se dalo nazvat výtržnictvím. Všichni respektovali masu policistů a ke konfliktům před utkáním nedocházelo. „Brňáci dostanou na prdel, vyhrajeme totiž dva nula,“ vzkázal soupeři jeden z přívrženců Baníku Ostrava.

BUDEME PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVAT

AKTUÁLNĚ


22:00 Brněnští strážníci před malou chvíli ukončili zvýšenou pohotovost kvůli fotbalovému zápasu mezi brněnskými a ostravskými fotbalisty. Podle jejich mluvčí Denisy Kapitančíkové se vše obešlo bez vážnějších incidentů.

21:09 Vlak s několika stovkami ostravských fanoušků právě opustil brněnské vlakové nádraží. Fanoušci po sobě zanechali ohromný nepořádek na prvním nástupišti, kde je policie držela v uzavřeném kordonu zhruba hodinu. Jeden z fanoušků při odjezdu z Brna zapálil ukořistěnou šálu brněnských fanoušků. Jinak se kromě vulgárního pokřikování nic vážného nestalo.

20:59 Muž, který hodil na sanitku kámen, bude podle policie zřejmě z Brna. Nyní je na policejní stanici, kde vysvětluje svůj útok na záchranářské auto. "Škodu odhadujeme na zhruba deset tisíc korun," řekla Deníku.cz mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

20:32 V Divadelní ulici v centru Brna zaútočil jeden fanoušek z tábora ostravského Baníku na sanitku. "Vzal do ruky kámen nebo dlažební kostku a mrštil ji na sanitku. Rozbil přitom sklo. Záchranářům se nic nestalo," řekla Deníku.cz mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

20: 28 Policie odvezla fanoušky ostravského Baníku speciálními autobusy na brněnské vlakové nádraží. Tam neprodyšně uzavřela první nástupiště a čeká až několik stovek fanoušků nastoupí do vlaků a odjedou. První vlak by měl přijet za půl hodiny. Až na drobné potyčky a slovní hádky proběhl transport bez problémů.

19:04 - Zápas mezi 1. FC Brno a Baník Ostrava skončil nerozhodně 0:0. Fanoušky Baníku čeká cesta zpátky na brněnské hlavní nádraží, kam je doprovodí těžkooděnci. Rychlík 663 ROŽMBERK jim na Ostravu z Brna odjíždí až ve 21.03

16.24 - Druhým rychlíkem přijelo do Brna bezmála třicet fanoušků Baníku, autobus je pod dohledem Policie převáží na stadion.

15.52
- Na brněnské hlavní nádraží se blíží další vlak plný fanoušků Baníku Ostrava. Policie řeší zásadní problém. První rychlík přijel se zpožděním, takže se autobusy s policejním kordonem musí do čtvrt hodiny vrátit zpátky na hlavní nádraží, aby se jim fanoušci z druhého rychlíku nerozprchli do města. V tuto chvíli je na nádraží zhruba padesát těžkooděnců.

15.40
- Všichni fanoušci jsou v přistavených autobusech a čekají na odjezd. Fanoušci v autobusech skáčou, bouchají do oken a křičí: Brno Brno, bu…ntů plno.

15.29
- Zhruba 800 fanoušků vystoupilo z vlaku a míří do připravených autobusů, které je odvezou až na stadion k Srbské ulici.

15.12
- Rychlík 736 je pár kilometrů před brněnským Hlavním nádražím. Fanoušci Baníku obsadili osm vagonů z celkových dvanácti vozů. Napětí na Hlavním nádraží vrcholí.

15.05
- Aktuální zpoždění rychlíku je 20 minut. Policisté zastoupili první nástupiště a čekají na příjezd vlaku. Na prvním nástupišti stojí u stánku s občerstvením třináct ostravských fanoušků, kteří přijeli jiným vlakem. Policisté je hlídají.

14.39
- K brněnskému hl. nádraží dorazily první týmy těžkooděnců. Na místě je i desítka dopravních policistů, která po příjezdu vlaku uzavře Nádražní ulici. Vlak má zpoždění 15 minut.

13.55
- Cesta fanoušků Baníků do Brna má zpoždění. Rychlík R 736 měl být podle jízdního řádu v tuto chvíli v Kojetíně, ale zatím nevyjel ještě ani z Přerova. Aktuální zpoždění rychlíku plného burácejících fanoušků je jedenáct minut.

13.49 -
Hermeticky uzavřené jsou některé ulice v okolí stadionu v brněnské Srbské ulici a hlídkují tam početné hlídky strážníků a policistů. "Oproti zvyklostem nebudou pro brněnské fanoušky přístupné ulice Čevinkova, Vodova a zčásti i Mečířova. Policisté doporučují Brňanům příchod na stadion ulicí Berkovou a Srbskou nebo Purkyňovou. V celé oblasti bude platit zvláštní dopravní režim. Omezení se budou týkat i lidí bydlících v Králově Poli poblíž stadionu. Ve vyhrazeném prostoru bude zakázáno parkování. Důvodem je především preventivní ochrana majetku, zvlášť automobilů před možným útokem fanoušků," řekl Deníku.cz brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

13.42
- Policisté, kteří se zúčastní mimořádných opatření kvůli fotbalovému zápasu Brna s ostravským Baníkem, měli "válečnou poradu". Konala se v policejní stanici v Příční ulici. Velitelé družstev dostali od šéfa brněnské pořádkové jednotky Karla Krainera pokyny, jež se týkali hlavně rozsetavění čtyř set těžkooděnců v okolí brněnského hlavního nádraží a u stadionu v Srbské ulici.

13.21 -Do prvního rychlíku, který veze fanoušky ostravského Baníku do Brna, nasedlo podle odhadů ostravského policejního ředitelství bezmála devět set mladých lidí. "Jen na ostravském hlavním nádraží nasedalo do rychlíku R 736 více než pět set fanoušků. Další nastupovali ve stanici Ostrava-Svinov," řekla Deníku.cz ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Spolu s fanoušky jedou ve vlaku i policisté, kteří mají zabránit vandalskému řádění.

12.33
- Strážníci mají obavy z fanoušků, kteří nepřijedou hromadně vlakem. "Uděláme všechno proto, aby se fandové Baníku nesetkali s příznivci Brna. Může se však stát, že se někteří setkají indivudálně a mohou mezi nimi vzniknout konflikty i bitky," uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Podle ní se do speciálních bezpečnostních akcí zapojí nejen zhruba sto třicet strážníků jednotky operativního zásahu, ale i další desítky mužů a žen v uniformách městské policie. Ti budou dohlížet mimo jiné i na možné komplikace v dopravě.

12.28
- Na ostravském hlavním vlakovém nádraží a ve stanici Ostrava-Svinov hlídá stovky fanoušků Baníků několik desítek policistů. "V tuto chvíli se ani nedá odhadnout, kolik fandů do Brna jede. Jsou totiž na dvou nádražích," řekla Deníku.cz ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Rychlík R 736 má ze stanice Ostrava hlavní nádraží vyjíždět podle jízdního řádu ve 12.33.

Bezpečnostní opatření během fotbalového zápasu 1.FC Brno-Baník Ostrava.