V Rosicích voda zatopila celé přízemi zimního stadionu. „Ve strojovně dosahovala až jednoho metru. Hasiči vodu odčerpali," popsal správce stadionu Petr Nohel.

Práce ale odčerpáním neskončila. „Vodu jsme přečerpali do nedalekého potoka, ten se ale v důsledku toho vylil a voda nám do stadionu natekla znovu," vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Ve strojovně je umístěn elektrický rozvaděč, který zajišťuje elektřinu do okolních domů. „Voda ho poškodila. Několik domácností proto zůstalo bez elektřiny. Kdy bude přívod opraven zatím nevíme," informoval mluvčí.

Nohel dodal, že zatím nedokáží vyčíslit ani škody. „Ty začneme sčítat, až se vše podaří vysušit," uvedl správce.

Škody zatím nevyčíslila ani Správa železniční dopravní cesty. Kvůli deště se hned na dvou místech v kraji na železnici sesunulo asi padesát metrů čtverečních bahna. Voda totiž rozmočila svahy lemující koleje. „V důsledku toho asi od třetí hodiny odpledne nejezdily vlaky přes Moravské Bránice a Ivančice na Brněnsku. Kvůli silného deště hasiči nemohli odčerpávat vodu ani odstraňovat bahno z kolejí. Půda by se totiž do kolejí sesunula znovu. Vlaky proto nejezdily celou noc," sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Ve Střelicích a Tetčicích na Brněnsku zastavily provoz spadlé stromy. „Silný déšť podmočil půdu a stromy se vyvrátily. Kmeny z kolejí odstraňovali hasiči," popsal Ptačinský.

Cestujícím jedoucím zmíněnými úseky se cesta protáhla o několik desítek minut. „Nemohli se totiž kvůli špatnému terénu dostat z vlaku. Po přibližně půl hodině ale dopravní společnosti zajistily náhradní autobusovou dopravu," dodal mluvčí.

Hasiči v neděli v odpoledních a večerních hodinách zasahovali téměř na stovce míst. „Nejčastěji jsme na Brněnsku odčerpávali vodu ze sklepů rodinných domů. V Popůvkách se vylil tamní potok. Zalil náměstí. Hasiči museli použít těžkou techniku k odstranění velkých kamenných kvádrů, které voda vyplavila na silnici," popsal mluvčí hasičů Dvořák.

V Zastávce u Brna hasiči odčerpávali vodu z knihovny. Ze silnic odstranili desítky spadlých stromů. „Jeden strom spadl na osobní auto. nikoho ale spadlé stromy nezranily," dodal mluvčí.

Déšť a bouřky potrápí jižní Moravu také v následujících dnech. „Dnes bude oblačno až zataženo. Místy přijdou bouřky s úhrny až čtyřicet milimetrů," informovala meteoroložka Ivana Záluská.