„Jsme tady chviličku, ale je to úžasné. Všichni se dětem krásně věnují,“ neskrývá své nadšení Jitka Bogapovová. Její syn právě princi Bajajovi pomáhá na koni s mečem ruce porážet draky. „Chlapci si zkouší v rámci výcviku prince zápolit s draky. Máme tady na ukázku nějaké dřevěné meče, ale i repliky výstroje rytíře,“ komentuje své stanoviště Roman Řezníček převlečený za pohádkového prince.

Opodál už stojí jeho sličná nevěsta. Princezna má na starosti pohádkovou kostymérnu a děti se u ní mohou převléct za prince nebo princezny. Pár dívek v krásných šatech se už přitom na sebe zahleděně dívá do zrcadla.

Zdroj: Deník/Tereza Hálová

Na malé raubíře čeká celkem sedmnáct stanovišť inspirované českými pohádkami. Na každém z nich je přivítá některá z pohádkových postav a plní úkoly. Vyslouží si za to omalovánku, tu si založí do obalu na pohádkovou knížku, kterou obdrží na startu.

Vytvoří si tak vlastní knížku, doma si ji potom mohou prohlédnout a vymalovat. „Pohádkovou knížku mají tlustou podle toho, kolik lístečků nasbírají. Záleží na jejich výdrži a aktivitě,“ směje se hlavní organizátorka akce Alena Najbertová. Cílem akce je podle ní dětem přiblížit klasické české pohádky. „Jsou tady jednoduchá stanoviště pro menší děti, ale něco tu najdou i rodiče jako poznávání písniček podle fotek nebo srovnávání filmových pohádek a knižních předloh,“ popisuje organizátorka.

Lord of the Dance v Brně.
Když krása střídá nádheru a krásu potlesk: v Brně vystoupili Lord of the Dance

Sama na jednom stanovišti je. V Uličce řemesel na stanovišti inspirovaném pohádkou O princezně Jasněnce a létajícím ševci dětem vysvětluje, jak se šily boty. Ptá se jich třeba, z jakého materiálu se šila obuv nebo jestli poznají ševcovské kopyto. Mozkové závity si děti procvičují i kousek opodál. Říct mají, z čeho se vaří kaše, která figurovala v pohádce Hrnečku vař.

„Mouka!“ zubí se holčička. „Ale! Vždyť ji doma vaříš!“ zlobí se naoko na svoji dceru za nesprávnou odpověď tatínek. Kromě mozkových závitů dětí prověřují i svoje smysly. U stanoviště Tři zlaté vlasy děda Vševěda mají prokázat, že mají čich jako děd Vševěd. Čichají tak k různým lahvičkám a mají poznat, co se v nich ukrývá.

V městské části Brno-Bystrc se dnes konala akce s rozsvícením vánočního stromu. Přišli i čerti a Mikuláš.
Vánoční strom už září také v Bystrci, dětem ho rozsvítil Mikuláš, podívejte se

„Šli jsme se jen do muzea podívat na expozice, ani jsme nevěděli, že tady nějaké pohádky jsou,“ povídá překvapeně Sylva Krejčí.

Přestože s dětmi mířila původně na výstavu o Leonardu da Vincim, její děti už věší pentličky na vodníkovu vrbu. „Jak možná víte, vodníci neuměli pentličky vázat, děti jsou tak vodníkovi pomocníci,“ usmívá se Jakub Švec převlečený za zeleného mužíka. A pomocnou ruku mají nabídnout i mlynáři, jehož kocour v botách musí nachytat v lese králíky, které chce mlynář poslat panu králi. „Děti dostanou za úkol se převléct za kocoura a hledat plyšové králíky, jsou ukryté po celé místnosti,“ dodává v kostýmu mlynáře Zdeněk Rederer.