Překážky, které se týmům při cestě zimní krajinou postaví, však nebudou jen přírodní. Čekají je náročné úkoly, které připravovali učitelé z brněnské Univerzity obrany. „Závodu se účastní i dva týmy z brněnské Univerzity obrany," upozorňuje ředitel Centra tělesné výchovy a sportu brněnské Univerzity obrany, které Winter Survival organizačně zastřešuje, Petr Hanák.

Organizátoři začínají disciplíny pro týmy v soutěži vymýšlet téměř hned po skončení předchozího ročníku soutěže. „Plánovat, jak bude trasa víceboje vypadat, začali v Brně, ale v červnu už je čekala první cesta do Jeseníků, kde se závod koná," říká Hanák.

Trasa, kterou závodní armádní týmy musí projít, má nejméně padesát kilometrů. „Závodníci nesmí mít žádnou gps navigaci, řídí se jen mapou, a tak většinou projdou o několik kilometrů více," přibližuje Hanák. Závod trvá tři dny, a dvě noci musí účastníci spát venku. „Nesmí ale mít stan," dodává Hanák. Při pochodu zdolávají převýšení a veškerou svoji výbavu musí mít sebou.

Brněnští organizátoři musí projít celou trasu plánovaného závodu. „Hledají vhodná místa pro disciplíny a vymýšlejí dílčí úkoly, které závodníci musejí zvládnout. Každý rok připravují jiné," doplňuje Hanák. Letos organizátoři z Brna připravili například hledání zraněného v lavině, nebo vyprošťování velkého břemena z náročného terénu.

Závod začíná pětadvacátého ledna a potrvá až do devětadvacátého ledna. Závodníci z brněnské Univerzity obrany se v něm utkají s dalšími týmy vojáků ze všech složek české armády, i s týmy z Rakouska, Německa a Slovinska.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ