Ještě před zahájením závodu organizátoři ponořují uniformy do vody. „Díky namočení mají všichni stejné podmínky," osvětluje mluvčí Univerzity obrany v Brně Vladimír Šidla. Vojáci ale plavou bez bot. „Ty by plavání zkomplikovaly už moc," doplňuje.

K okraji bazénu už přistupuje první mezinárodní tým. Celkem jsou v soutěži čtyři. „Ve válečné situaci je důležitá integrace. Všichni si musí pomáhat. I proto vznikly týmy složené z různých národností," říká jeden z pořadatelů.

Po skoku do vody musí soutěžící v padesátimetrovém bazénu přelézt a podplavat překážku. Poté podplavou mříž a z bazénu vylezou. Cestou zpátky je čeká podplavání už jen jedné překážky.

Zatímco některé týmy si vedou dobře, další mají problém už s vyšplháním z bazénu. Jejich kolegové je tak vytahují za uniformu. „Come on, go, go, go," zuřivě vykřikuje trenér žen z Jihoafrické republiky. Jedna ze soutěžících přitom vypadá, že dráhu nedokončí. Z posledních sil se ale odráží od poslední překážky a míří k okraji bazénu.

Přihlížející se diví, že ženy soutěží spolu s muži. „V armádě platí rovnocennost. I na přijímacích zkouškách mají ženy a muži stejné podmínky," vysvětluje Šidla. I přes zdánlivou nevýhodu si ženy vedou velmi dobře. Dokonce někteří muži mají s dráhou větší problémy.

Vítězný čas je nakonec osmatřicet vteřin. Konkurenci o více než pět vteřin poráží mužský tým z Jihoafrické republiky.

Po náročném plavání mají vojáci jen několik minut na oddech. Dnes je ještě čeká poskytování první pomoci v poli. „Družstva musí v časovém limitu správně určit zranění, poskytnout první pomoc a přivolat zdravotníky," popisuje gestor soutěže poskytování první pomoci v poli Petr Král. Hodnotí se nejen rychlost, ale hlavně správné určení zranění.

Soutěžící se tak rozbíhají do stanů, kde leží těžce zranění herci s namalovanými skvrnami na hlavě a břiše. „Kde cítíte bolest? Můžete se pohnout?" zjišťuje v několika jazycích jeden z účastníků. Komunikací se zraněnými postupně zjišťují problémy. „Pokud týmy včas nevyřeší všechna zranění, dostanou penalizaci," říká Král.

Ne všichni dokáží poraněným pomoci hned. Dobrou zprávou ale je, že dnešní soutěž všichni přežívají.