Pestrý mix starých i nových tváří a politických barev usiluje letos o hlasy v komunálních volbách v Brně a na Brněnsku. Na brněnskou radnici třeba chtějí muži se zkušeností z pozice primátorova náměstka, Jaroslav Kacer a Robert Kotzian. Místo svých původních stran jsou ale na kandidátkách nových hnutí. Na Brněnsku v některých větších městech vůbec nepostavili kandidátku sociální demokraté.

Kacer je po rozchodu s TOP 09 lídrem kandidátky Smart moravská metropole. „Chci pokračovat v rozdělané práci,“ vysvětlil současný primátorův náměstek Kacer. Jaký má cíl? Stát se členem zastupitelstva.

Jaroslav Kacer z TOP 09.
TOP 09 představila čelo kandidátky pro komunální volby. Kacera nahradí Válek

Vyšší metu si vytkl bývalý náměstek za občanské demokraty Robert Kotzian, tentokrát kandidát hnutím Brno+. „Naší ambicí je získat deset mandátů v zastupitelstvu a znovu nastartovat rozvoj města,“ prohlásil.

Politolog Michal Pink soudí, že není v zájmu současných politiků, aby brněnské zastupitelstvo ovládly dvě, tři velmi silné politické strany. „Trendem je, že není důležité být jedna silná strana, ale chci být já sám a mít 5,5 procentní výsledek. Jsou to zájmové skupiny lokálních vlivných lidí, nikoliv politické strany,“ sdělil.

Kandidátky do zastupitelstev
• Trendem je více stran s menším volebním výsledkem, než méně silných se třiceti procenty.
• Některá politická uskupení vydržela jen jedno volební období. Například Správný Směr v Tišnově.
• V některých větších městech na Brněnsku nepostavili kandidátky parlamentní sociální demokraté.

Brňan Stanislav Šindelka se rozhoduje podle programu stran i jednotlivých kandidátů. „Volím hlavně tradiční strany. Nové mají obvykle spoustu nápadů, ale málokdy je třeba kvůli nedostatku peněz nebo zkušeností uskuteční. U tradičních vím, co čekat,“ řekl.

Mezi kandidátkami v Brně i na Brněnsku naleznou i před těmito volbami lidé řadu nových uskupení. Ty ale často nemají dlouhý politický život. Třeba hnutí Správný Směr, které mělo v končícím volebním období jeden mandát v Tišnově, tentokrát už nekandiduje. „Někteří kandidují za jiné strany, další už v politice být nechtějí,“ reagovala nynější zastupitelka Vladimíra Knoflíčková. Ona sama je na kandidátce Starostů a nezávislých.

Týden po spuštění rezidentního parkování je parkoviště u Ústředního hřbitova téměř plné. Obsazené jsou i další parkoviště a parkovací domy.
Zavedení rezidentního parkování plní parkovací domy a parkoviště

V některých větších městech na Brněnsku letos voliči nenajdou kandidátku sociálních demokratů. Například v Pohořelicích, Kuřimi a Rosicích. „Některé okresy mi hlásily pokles, nicméně krajský výkonný výbor nemluví do jednotlivých komunálních voleb, je to záležitost okresů a místních organizací,“ sdělila krajská předsedkyně Naděžda Křemečková.

Další parlamentní strana, komunisté, postavila kandidátku v šesti ze sedmi obcích s rozšířenou působností na Brněnsku. Nekandidují jen ve Šlapanicích.

Úředník. Ilustrační foto.
Spolek Voda z Tetčic zarazil další stavbu. Obytný komplex Vrbovec